Megújulásunk támogatója:  
szakmai kérdések
témák listája

Összesen: 5 db hozzászólás

Zerind hozzászólásai | 2012-05-14 11:15:42  (310)
Üdv!
Nem a muemlekem.hu vagyok, csak egy játékos.
Pár szóban írnék egy kis kritikát, ha megengeded. Megnéztem a honlapotokat, azon belül is a látnivalók megyénként részt, azon belül pedig Somogy megyét. Sajnos érződik rajta, hogy a szöveg készítői soha nem jártak a helyszínen és nem is néztek utána alaposan, csak összeollózták az itt-ott (világháló, útikönyv) megtalálható, sokszor téves vagy hiányos információkat. Nagyon gyakori hiba máshol is...
Például Kaposvárnál azt most meg sem említem, hogy rengeteg érdekes épület kimaradt, inkább cask a hibákról írok. A székesegyház mai neoromán formáját nem 1866-ban kapta, hanem az 1885-1886-os építkezés során (amikor a régi templomot le is bontották). A várrom a leírás szerint ,,parkosított környezetben'' található (de ismerős ez a szókapcsolat a Magyarország útikönyvből...) a ,,vasútállomás mellett''. Erről annyit, hogy a ,,parkosított környezet'' azt jelenti, hogy a vármaradványok nagyrészt a vasút területén vannak, egy kis részük körül valóban füvesített a terület, de amúgy elég gondozatlan. A vasútállomás pedig 1 km-re van. Romantikus és eklektikus épületek: először is Somssich nevét 1+2 S betűvel kell írni, másrészt pedig sok másik utcában is vannak ilyen épületek, semmi logika nincs abban, hogy pont ezt a néhányat emelték ki. Viszont a Guba Sándor utcánál meg tévedés van: ott nincs egy szál romantikus vagy eklektikus lakóház sem, egyedül a vízmű műemléképülete tartozik ide. Az ivánfahegyi kápolna nem a Béla király utca végén van, hanem onnan még föl kell menni a hegyre a Gruber János utcán keresztül.
Nagyberkinél van külön Szalacska-hegyes rész, hát a várromot azt itt kellett volna megemlíteni, ugyanis az ott található. A kastélyról pedig elég furcsa, hogy nincs említés... Ahogy Tapsonynál is különös, hogy a temetőbeli fa harangláb bekerült, de az ugyanott levő hatalmas és gyönyörű műemlék pestis-kereszt nem...
Porrog: ,,arborétum a várostól 3 km-re'' - helyesen: ,,falutól 5 km-re''.
Segesdi Mária-hegyhely: ,,közeli erdőben levő forrás'' - ezt a hibás megfogalmazást is számos helyen lehet olvasni, látszik, hogy csak ez lett lemásolva, és nem jártak utána a valóságnak. Egyrészt nem ,,közeli erdő'' ez, hanem a falun belül egy terület, ahol amúgy van néhány fa is, és nem csak forrás van itt, hanem kápolna és szobrok is.
Ez csak néhány példa, de biztos találnék még, ha folytatnám a keresést.
[ előzmény : (309)  emma , 2012-05-10 16:53:02]

Zerind hozzászólásai | 2010-01-20 13:39:42  (237)
Velem is előfordult már, hogy valaki megkérdezte, hogy miért fényképezem a házát. Mondtam neki, hogy mert védett épület, és csodálkozott, mert nem tudta!
[ előzmény : (236)  Barbárka , 2010-01-20 10:06:19]

Zerind hozzászólásai | 2009-12-03 18:23:31  (216)
Úgy emlékszem, belül is romos volt, és valamilyen ócska tárgyak voltak felhalmozva, összedobálva benne. Szóval megérdemelné a gondoskodást...

A nagyberki temetőben is jártam nemrég, lehet, hogy láttam is a kápolnát, de nem figyeltem rá föl, ott is csak a kereszttel törődtem, na meg azzal, hogy pont a temetőn megy át az E18° hosszúsági kör :)
[ előzmény : (215)  szzoltan , 2009-12-03 16:09:29]

Zerind hozzászólásai | 2009-12-03 12:17:53  (213)
Üdv!

Néhány hete voltunk a begedkéri kápolnánál, és azt láttuk, hogy a tetőszerkezetét teljesen felújították! Sajnos fényképem nekem sincs róla, mert csak kőkereszteket kerestünk, és ennél a kápolnánál nem volt kereszt.

A kaposvári Kecel-hegyi kápolna helyi védettségű, benne van az adatbázisban. Az egyház és más szervezetek (nem írom ide részletesen, mert politika) már egyeztettek, mit tudnának tenni a felújításáért, de lehet, hogy a válság miatt még halasztódik.

Somogysárd-Szőcsénypuszta? Ilyenről nem tudok, de van Somogysárd-Sörnyepuszta és Somogyzsitfa-Szőcsénypuszta. Az előbbi kápolnája műemlékké nyilvánítási eljárás alatt van, és szerepel az adatbázisban, az utóbbiban levő kápolna pedig műemlék, és szintén szerepel itt.

A kiskorpádi sírkápolna ugyancsak benne van az adatbázisban.

A Szalacska-hegyi kápolnával nem tudom, mi a helyzet, mert önmagában nincs védve, de az egész földvár, amin áll, az műemlék.
A Javós-sírkápolna az micsoda? Hol van? Szívesen felkeresném, ha tudna információt mondani róla.
[ előzmény : (209)  szzoltan , 2009-12-02 17:24:02]

Zerind hozzászólásai | 2009-11-06 11:38:10  (197)
Nekem is egy hasonló kérdésem lenne, mint az előző. A vízvári vasútállomásról (Somogy megye) több helyen olvastam, hogy ,,vasúti műemlék'' (sőt, magam is felhasználtam ezt az információt), azonban itt nem szerepel a listában. Mi lehet a valóság?