Megújulásunk támogatója:  
szakmai kérdések
témák listája

Összesen: 6 db hozzászólás

szépmíves hozzászólásai | válasz erre | 2010-01-08 15:41:31  (231)
Kedves Mindenki! Először is BUÉK mindenkinek! Ami a helyi védettséget illeti, ezek az adatok abszolut közérdekűek, mindenki számára hozzáférhetőek kell(ene) legyenek, már ahol egyáltalán kimondtak ilyesmit. Az valóban nem lenne egyszerű, hogy ha klo hozzálátna és írna 3200 db levelet, amelyben valamennyi önkormányzatot felhívná arra, h szolgáltasson adatot... Ráadásul én nem is tudom, köteles lenne-e egy önkormányzat mondjuk levélben megküldeni valamennyi adatot a helyi védett épületekről. (Lehet, hogy csak "iratbetekintést" kell biztosítaniuk, vagyis azt, hogy ügyfélfogadási időben bemehessünk és kijegyzeteljük azokat a rendezési tervből...) DE... egy csomó rendezési terv - benne a helyi védettségek adataival - kint van az interneten, a települések honlapjain. Még ezt se hiszem, hogy klo-nak kellene végigböngésznie. Azt viszont nagyon is el tudnám képzelni, hogy a játékosok - pl. pontokért - vállalnák egy-egy jól behatárolt területen ezen adatok összegyűjtését. Ezeket aztán klo meg a stáb fogadná és feltöltené a muemlekem.hu-ra. Símán fel lehetne osztani az országot magunk között. Ha nem sikerülne mindenhonnan begyűjteni, no zakson, amennyivel több lesz itt az adat, annyival lesz jobb/teljesebb ez az adatbázis! Hm?
[ előzmény : (229)  klo , 2010-01-04 18:39:58]

klo hozzászólásai | válasz erre | 2010-01-04 18:39:58  (229)
Kedves Péter! A műemlékem.hu-n található helyi védettségi lista valóban erősen hiányos és elavult (mint azt már többször jeleztem). Ezzel együtt az egyetlen ilyen lista, hiszen a helyi védelmeknek nincs egységes adatbázisa, ahová azokat jelenteni kellene (ugyancsak jogos Ármin 56 és Szépmíves felvetése, akik felvetették, hogy ezt miért nem a KÖH kezeli - sajnos azonban a szakemberek óhaja és a racionalitás ritkán találkozik a döntéshozók véleményével). A VÁTI-tól származó listát természetesen lehetne frissíteni, ennek azonban még kutatjuk a módját. A műemlékem.hu nyilván nem teheti meg, hogy adatszolgálatatást kérjen az önkormányzatoktól, nincs is rá kapacitás. Egy felhasználók által frissíthető (de akkor ki ellenőrzi a hitelességet?) újfajta adatbázis tetszetős megoldásnak tűnne, de az is komoly fejlesztést igényelne.
[ előzmény : (228)  petergabor , 2010-01-04 08:08:44]

petergabor hozzászólásai | válasz erre | 2010-01-04 08:08:44  (228)
Tisztelt Hivatal, Klo! Akkor lehet, hogy nem ebbe a fórumba illik a kérdésem. Itt a muemlekem.hu oldalon fent vannak a helyi védettséget élvező építmények is. Azonban ez a lista hiányos (szerintem) az említett emlékművel kapcsolatban. A kérdésem nem a KÖH adatbázisra vonatkozott, hanem a muemlekem.hu adatbazisra. Ebből a szempontból, akkor tényleg rosszul tettem fel a kérdést. Azt hittem, hogy KÖH-ös adatbázisból építkezett ez a lista is és ezért a Hivatalt szólítottam meg. Péter Boldog új évet mindenkinek!
[ előzmény : (224)  szépmíves , 2009-12-30 00:06:45]

szépmíves hozzászólásai | válasz erre | 2009-12-30 00:06:45  (224)
Hja, az tényleg pazar lenne, ha a KÖH-nek listája lenne a helyi védett objektumokról... (Egyelőre még a rendezési terveknek is csak töredékével rendelkezünk...) Jelenleg annyi jó van csak a jogszabályokban, hogy ha egy önkormányzat TÖRÖLNI szeretne valamit a helyi védettek közül (ugye, eddig hivatalosan azt se tudtuk, h védték) no, akkor erről a KÖH-öt értesítenie kell. Ez, ugye, arra lenne jó, hogy amikor törölnek valamit (ennek a mi kultúrfokunkon rend szerint egy oka van: egy sakál befektető, vagy épp a polgármester le akarja bontani a védett házat, mondjuk Lidl vagy SPAR építése miatti "kényszerből") akkor a KÖH ezt megtudva az igazán értékes házat akár "rendes" műemlékké nyilváníthatja. Kis bibi itt, hogy az elmúlt 10 évben, mióta itt vagyok, még egyetlen ilyen bejelentés sem érkezett hozzánk. (Bár lehet, h nem töröltek mifelénk védettséget mostanában... :-) Amúgy - ellentétben a műemléki védelemmel - ideiglenes védelmet nem csak egész házakra lehet kimondani, hanem bármilyen, megfogalmazható építészeti, műemléki értékre is. Pl. egy utca történetileg kialakult homlokzatszínezésére, anyaghasználatára, beépítési magasságára, telekszerkezetére, hagyományos kerítéseire is (függetlenül a mögötte lévő háztól..), stb., stb. Ezeket a védéseket elég nehéz lenne egy központi nyilvántartásba összehozni. (Lám, még a hagyomásnyos műemlékeket se sikerül mindig :-((((( Minden muemlekem.hu játékosnak valamennyi KÖH-ös munkatársam nevében köszönöm az egész éves munkáját, szorgalmát, kitartását. Az összegyűjtött, döbbenetes mennyiségű jelentéshez a szerzőknek, örökségvédőknek gratulálok, számítunk mindenkire jövőre is! Jó műhold-járást valamennyiünknek! Üdv! szépmíves
[ előzmény : (223)  Ármin56 , 2009-12-29 12:45:28]

Ármin56 hozzászólásai | válasz erre | 2009-12-29 12:45:28  (223)
Az önkormányzatok által helyi védelem alá vont objektumok, nem szerepelnek a Hivatal nyilvántartásában, ezekről náluk központi jegyzék nincs. (pedig nem ártana!) A helyi Irodáknál lehet érdeklődni, vagy a városi főépítésznél.
[ előzmény : (222)  petergabor , 2009-12-29 09:41:24]

petergabor hozzászólásai | válasz erre | 2009-12-29 09:41:24  (222)
Tisztelt Hivatal! Szombathely Önkormányzatának 29/1993.(XII.16.) rendelete a helyi építészeti értékek védelméről (melyet az én tudomásom szerint a 32/2005.(X.27.) számú önkormányzati rendelet módosított utoljára) tartalmazza az 1970-ben Heckenast János által tervezett Felszabadulási emlékművet. Azonban itt a muemlekem.hu oldalán nem taláom. Elkerülte a figyelmemet vagy már megszűnt a védettség? Esetleg tévedésből maradt ki? Válaszukat előre is köszönöm. Péter