Megújulásunk támogatója:  
szakmai kérdések
témák listája

Összesen: 3 db hozzászólás

klo hozzászólásai | válasz erre | 2012-05-15 18:44:41  (311)
Kedves Zerind! Tanulságos összeállítás volt, magam részéről köszönöm, hiába, a helyismeret - és a szorgalom - semmivel sem pótolható. Az EMMÁ-val levélben felvettük a kapcsolatot.
[ előzmény : (310)  Zerind , 2012-05-14 11:15:42]

Zerind hozzászólásai | válasz erre | 2012-05-14 11:15:42  (310)
Üdv! Nem a muemlekem.hu vagyok, csak egy játékos. Pár szóban írnék egy kis kritikát, ha megengeded. Megnéztem a honlapotokat, azon belül is a látnivalók megyénként részt, azon belül pedig Somogy megyét. Sajnos érződik rajta, hogy a szöveg készítői soha nem jártak a helyszínen és nem is néztek utána alaposan, csak összeollózták az itt-ott (világháló, útikönyv) megtalálható, sokszor téves vagy hiányos információkat. Nagyon gyakori hiba máshol is... Például Kaposvárnál azt most meg sem említem, hogy rengeteg érdekes épület kimaradt, inkább cask a hibákról írok. A székesegyház mai neoromán formáját nem 1866-ban kapta, hanem az 1885-1886-os építkezés során (amikor a régi templomot le is bontották). A várrom a leírás szerint ,,parkosított környezetben'' található (de ismerős ez a szókapcsolat a Magyarország útikönyvből...) a ,,vasútállomás mellett''. Erről annyit, hogy a ,,parkosított környezet'' azt jelenti, hogy a vármaradványok nagyrészt a vasút területén vannak, egy kis részük körül valóban füvesített a terület, de amúgy elég gondozatlan. A vasútállomás pedig 1 km-re van. Romantikus és eklektikus épületek: először is Somssich nevét 1+2 S betűvel kell írni, másrészt pedig sok másik utcában is vannak ilyen épületek, semmi logika nincs abban, hogy pont ezt a néhányat emelték ki. Viszont a Guba Sándor utcánál meg tévedés van: ott nincs egy szál romantikus vagy eklektikus lakóház sem, egyedül a vízmű műemléképülete tartozik ide. Az ivánfahegyi kápolna nem a Béla király utca végén van, hanem onnan még föl kell menni a hegyre a Gruber János utcán keresztül. Nagyberkinél van külön Szalacska-hegyes rész, hát a várromot azt itt kellett volna megemlíteni, ugyanis az ott található. A kastélyról pedig elég furcsa, hogy nincs említés... Ahogy Tapsonynál is különös, hogy a temetőbeli fa harangláb bekerült, de az ugyanott levő hatalmas és gyönyörű műemlék pestis-kereszt nem... Porrog: ,,arborétum a várostól 3 km-re'' - helyesen: ,,falutól 5 km-re''. Segesdi Mária-hegyhely: ,,közeli erdőben levő forrás'' - ezt a hibás megfogalmazást is számos helyen lehet olvasni, látszik, hogy csak ez lett lemásolva, és nem jártak utána a valóságnak. Egyrészt nem ,,közeli erdő'' ez, hanem a falun belül egy terület, ahol amúgy van néhány fa is, és nem csak forrás van itt, hanem kápolna és szobrok is. Ez csak néhány példa, de biztos találnék még, ha folytatnám a keresést.
[ előzmény : (309)  emma , 2012-05-10 16:53:02]

emma hozzászólásai | válasz erre | 2012-05-10 16:53:02  (309)
Kedves műemlékem.hu! Először is elnézést, hogy a fórumot használjuk, de semmilyen kapcsolati lehetőséget nem találtunk a honlapon. Az "EMMA" Elfeledett Magyar Műemlékekért Alapítvány nevében írunk: szeretnénk linkcserét fölajánlani Nektek. EMMA honlapja: http://magyarmuemlek.hu. Üdvözlettel Novák Mária és Póth Zoltán