„Huszita” templomrom

Szakrális romemlék
külterület
Rövid leírás:
A falu a Gömör-Szepesi Érchegység déli részén, a Csermosnya-patak völgye felé ereszkedő domboldalon épült. Első írásos említése igen kései: 1409-ből való, de a település – amint temploma is bizonyítja – évszázadokkal idősebb. A középkor során a tornai váruradalom részeként ismert apró Lucskán (neve szlávul annyit tesz: rétecske) a 18-19. században vashámorok működtek.
A falu szélső házaitól alig pár száz méterre északra, remek kilátást is nyújtó helyen találhatóak egykori plébániatemplomának festői romjai. A tört kőből épült, kis, román kori templom szentélye egyenes záródású. Tetőzete mindenütt hiányzik, de diadalíve még ép, falai koronaszintig fennállnak. A templomot és nyilván a körülötte húzódó temetőt a 15. században magas, ovális, támpilléres kerítőfallal övezték, melynek délnyugati sarkán zömök, lőréses harangtornyot emeltek. Bejárata a keleti oldalon nyílott.
A templom az I. Világháború idején súlyosan megsérült, melyet a lakosság nem javított ki, hanem a falu központjában építette fel új templomát. Azóta az épület folytonosan romlik, egykor létezett, jelentős freskói mára teljesen meg is semmisültek. A templomot a helyi hagyomány a huszitákhoz köti, melyre valódi történeti bizonyíték ma nincsen - ennek ellenére ma is így tartják számon. E hiedelemnek köszönhette műemléki konzerválását, ill. kis mértékű helyreállítását is, ami 1982-ben fejeződött be.

A templom rom szépen konzerválva van. A falu fölötti dombon található, nagyon jó állapotban.