Megújulásunk támogatója:  

1848-as emlékoszlop

Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 49° 3,956'
Hosszúság (lon):
E 20° 18,963'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Világi plasztika, szobor
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 5
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A fő tér keleti részén, a városháza keleti homlokzata előtt, a park tengelyében..
Egyéb adat:
Az egykor önálló település ma közigazgatásilag Poprád város része, annak északkeleti külvárosa.
Rövid leírás:
A nagy múltú, Árpád-kori eredetű, szepesi szász város, Szepesszombat műemlékekben gazdag, középkori hangulatú, reprezentatív fő terén, a városházától keletre eső, parkosított részen szerényen megbújik egy kis emlékmű. Olyannyira nem kelt itt feltűnést, hogy rendszerint még a magyar nyelvű útikönyvek, internetes oldalak is megfeledkeznek róla. Pedig egykor az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékére állították, annak ötvenedik évfordulóján. Bár a Szepesség nem tartozott a fő hadszínterek közé, a terület magyar, német és szlovák lakossága mégis részt vett az eseményekben. Az 1867-es kiegyezést követően immár lehetőség volt nyíltan emléket állítani a kiemelkedő jelentőségű esemény hőseinek. A kerek évforduló pedig - ahogy másutt is, sokfelé az országban - remek apropót is szolgáltatott hozzá. Annál is inkább, mert az egykori események sok résztvevője még életben volt.

A szepesszombati, romantikus stílusú, fehér színű, kemény mészkőből faragott obeliszk talapzata egyszerű hasáb. Ennek felső síkjából emelkedik ki a nyúlánk, csonkagúla alakú oszlop. A plasztikus díszű, felső párkányán stilizált attikákkal díszített talapzat négy síkján az alábbi szöveg olvasható: Az előlapon a babérkoszorúba írt évszám: 1848, a többi három oldalon elosztva az alábbi szöveg: \"Magyar szabadságharcz emlékére emelte Szepes-szombat XVI Szep[esi]. város közadakozásból 1899-ben Édes magyar hazánk iránti szeretetből\"

Az emlékmű már csak azért is érdekes, mert a magyar vonatkozású, pláne a magyar történelmi eseményeknek emléket állító köztéri alkotások 1918., ill. 1945. után szinte kivétel nélkül áldozatul estek a csehszlovák nacionalisták vandál támadásainak. Különösen igaz ez azon területekre, ahol ekkor már nem élt nagyobb számú magyar lakosság, akik esetleg megmenthették volna az alkotásokat. A szepesszombati emlékmű hiteles történetét nem ismerem, de talán nem tévedünk sokat, ha azt feltételezzük, hogy megmenekülését az obeliszk nyugati oldalára utólag - nyilván valamikor 1918-at követően - bevésett, az elesett hősöket említő, szlovák nyelvű feliratnak köszönheti, mely által \"átlényegült\" és megmenekülhetett az egész alkotás. \"Biztos ami biztos\", az obeliszk csúcsán eredetileg szereplő, fémből öntött, kitárt szárnyú, magyar turulmadarat is leszerelték az emlékműről...
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2012-11-24 15:41:40
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.