A Schuster család Kinematográfiai múzeuma

Štóska utca 16.
Rövid leírás:
Az egykori Alsó-Mecenzéf település központjában lévő templomtértől Stósz felé kiinduló főút mentén szép rendben sorakoznak az egykori szabad bányaváros német, magyar és szlovák polgárainak utcafronton álló, földszintes, nyeregtetős, nagy kapus, többnyire a 19. században, vagy a 20. század elején felépült házai. E háztípus jellegzetes darabja a 16. házszámot viselő, zsindelytetős, deszkaoromzatos, régi kőépület, amely három, szegmentívvel záródó, vakolt keretes ablakával és a házzal egybeépült, magas kerítésfalba vágott, táblás fakapujával néz a főútra.

Az épületben nyílt meg a 2000-es évek elején a Szlovák Technikai Múzeum szakmai irányításával a Schuster család film- és fényképezéstörténeti múzeuma. Az 1999-2004. között Szlovákia köztársasági elnöki, azelőtt pedig Kassa főpolgármesteri posztját is betöltő Rudolf Schuster - családi indíttatásból is eredő - személyes hobbija a filmezés technikatörténete. Az e tárgyban létrehozott és az évtizedek alatt jelentőssé növekedett magángyűjteményét elnöksége idején államfő kollégái adományai is gyarapították. Végül a múzeum által tudományosan feldolgozott, 19-20. századi darabokból álló kollekciót 2007-ben állították ki az e célra rendbe hozott, mecenzéfi múzeumépület szép, gerendamennyezetes szobáiban. Ugyanitt a helyi századfordulós lakáskultúrát reprezentáló enteriőrök is megtekinthetőek. Ugyancsak itt állították ki a városi ill. környékbeli hámorok legjellemzőbb munkaeszközeit.