Megújulásunk támogatója:  

A Szent Egyed Bazilika volt harangjai


Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 49° 17,599'
Hosszúság (lon):
E 21° 16,570'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Egyéb tárgyi emlék
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Radničné námestie É-i oldalán, a templom szentélyétől D-re
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Bártfa eredendően irtástelepülésként jött létre, de a tatárjárás után német telepesek népesítették be újra. Jellegzetes, mérnöki munkával kijelölt cipszer telepesváros, amely 1376-ban kapott szabad királyi városi rangot. Gazdagságát a távolsági kereskedelembe való bekapcsolódásán túl saját kézműves termékeinek, különösen textíliáinak köszönhette.
A Felvidék legismertebb műemlék-együttesei közé tartozó, 2000 óta világörökségi címmel is büszkélkedő város szabályos téglalap alakú főterének északi oldalán áll a város plébániatemplomának épült, jelenleg „Basilica Minor” rangú, keletelt, háromhajós, egytornyú, gótikus székesegyház.
A gazdag város plébániatemplomának harangjairól már a középkor óta írott adataink vannak. A mai Szlovákia egyik legnagyobb harangjának számító, 4 tonnás Orbán-harangot 1584-ben öntötte egy, a lengyelországi Tarnowból származó mester. E harang csodás módon túlélt sok katasztrófát, földrengést, tűzvészt is, melyekből a városnak többször is kijutott újkori története során.
A templom 1986-1999. között lezajlott, legutolsó felújításának idején, 1990-ben mindkét régi harangja megrepedt. Ezeket a helyreállítás után a templom szentélyétől D-re, a téren állították ki a tér kövezetére, ahol ma egészen közelről is láthatóak. A toronyba 1995-ben új harangok kerültek: a 2,2 tonnás János és a 4 tonnás Orbán, majd 2001-ben, a templom Basilica Minorrá való minősítése alkalmával a 700 kg súlyú József harangok.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2012-02-05 17:45:53
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.