Megújulásunk támogatója:  

A második pozsonyi evangélikus líceum épületeOrszág:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 8,834'
Hosszúság (lon):
E 17° 6,291'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Középület
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Konvent (ma: Konventná) utca 13.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A történelme során döntően német többségű Pozsony városban a reformáció századától fogva többséget alkotó evangélikusok először 1783-ban építhettek maguknak az oktatás céljára szolgáló líceum épületet. (Ez ma is áll a Konvent utca 15. szám alatt.) A rohamosan fejlődő épületet a közösség mintegy 3/4-ed évszázad alatt olyannyira kinőtte, hogy a vallási szempontból egyre inkább toleráns 19. század közepén egy új, modern gimnázium felépítését határozták el. Ehhez a Konvent utcában, a templomok és a régi líceum közelében egy új építési telket alakítottak ki. Ehhez egy korábbi épület telke mellett az egykor itt húzódó evangélikus Ótemető telkéből is elvettek. (E temetőt, melyben a líceum egyik kiemelkedő tanára, Bél Mátyás is nyugszik, teljesen felhagyták és elegyengették, ma nyoma sincs a felszínen.)

Az így létrejött saroktelken 1854-55-ben, Gottfried Bendla építész tervei szerint épült fel a ma is álló, két emeletes líceum. A korai eklektikus épület egyszerű építészeti elemeket, visszafogott vakolat-architektúrát alkalmaz. Nagy ablakai a belső terek megfelelő megvilágítását szolgálják.

Az épület 1895-ig szolgálta az evangélikus fiatalság oktatás-nevelését. Ekkor épült meg ugyanis a Védcölöp (ma: Palisády) utcában a ma is működő, modern gimnázium.

A sorban másodiknak számító, Konvent utcai líceum sarkán kőből faragott látványos, két szintet összefogó "eméktábla" sorolja fel azokat a nevezetes szlovák személyiségeket, akik a pozsonyi evangélikus líceum diákjai voltak egykor. (A magyar és német nevek - pl. Fáy András, Kossuth Lajos, Jókai Mór, Schöpflin Aladár, Hamvas Béla, stb., stb. - ezúttal lemaradtak az emlékműről...)

A www.ecavba.sk nyomán.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2014-06-07 14:42:12
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.