Abaffy-kúria

Kúria, udvarház
A falu fő utcájának nyugati oldalán, a templomtól pár házzal északra.
Rövid leírás:
A gömöri falut az Abaffy család alapította. Első írásos említése a 14. századból maradt fenn. Ekkor már a Hanva nemzetség kezén volt, melynek egyik, Lénárt nevű tagjától eredhet a falu neve is. A 16. században, amikor kihalt a Hanva-Lénártffy-ág, a falu újból visszakerült az Abaffy családhoz, akik egészen az újkorig - részben vagy egészben - birtokolták azt.

Az Abaffyak ma is álló nemesi kúriája a falu északi részén, a fő utcán, némileg a telek belseje felé hátrahúzva épült fel, minden bizonnyal még valamikor a 18. század végén. A téglalap alaprajzú, földszintes épületet barokk arányos manzárd tető fedi. Négytengelyes utcai homlokzatából középrizalit ugrik ki, fölötte a párkány fölé emelkedő timpanonnal. Bár az épület a későbbi átalakítások során gyakorlatilag szinte valamennyi építészeti díszét elvesztette, mégis könnyedén felismerhetőek rajta a barokk kúriák jellegzetességei.

A kúria egykori kertje, parkja mára teljesen megsemmisült. Egyetlen, még megmaradt gazdasági melléképülete a teljes összeomlás szélén áll.

(A leírás Tököy Gábor: Kastélyok, kúriák, udvarházak Gömörben c. munkája nyomán készült.)

Kossuth-kúria (2.622 km)