Alexandriai Szent Katalin evangélikus erődtemplom

A falu központjában
Rövid leírás:
Az Oltmelléki hegysorhoz tartozó Hortobágy-hegység területén, az északról jövő Mártonhegyi-patak mellett fekszik Kisprázsmár község.

A román stílusú, Szent Katalin tiszteletére szentelt, háromhajós kisprázsmári templom feltehetően a 13. század eleje táján épülhetett. Templomának plébánosát, Miklóst 1332-ben a pápai tizedjegyzék említi.

A templom főapszisának záródása félköríves, ez szentélynégyszöggel csatlakozik a hajóhoz. A szentély valaha keresztboltozatos volt. Négyzet alakú, 16. századi nyugati tornyának nyugati felén román kori kapu látható. Szépen faragott bimbós oszlopfői mára a felismerhetetlenségig lekoptak. E kapuzat a feleki templommal mutat rokonságot. A toronyból árkádos nyílások vezetnek a hajókba.

A templomot 1550-ben erődítették. Ekkor egy négyszögletes, terméskőből rakott védőfallal vették körbe. Ennek maradványai ma is láthatók. A nyugati bejárattal szemben állt a várkapu. A templomtól keletre az egykori kerek bástya alapfalaira épült rá az iskola.

A leírás forrásai: Léstyán Ferenc: Megszentelt kövek; Kerny Terézia - Szentpétery Tibor: Az Olttól a Küküllőig. Bp. 1990. 137. / varak.hu

Szentágotai vár (10.176 km)
Burgbergi vár (11.808 km)