Aloisie Tăutu emlékház

A település központjában, a fő utcán, a templommal szomszédos telken
Rövid leírás:
Az emlékkiállítás abban a házban kapott helyet, ahol Aloisie Tăutu (1895-1981) egykor élt. A történész-pap, aki az 1918. december 1-jei román nemzetgyűlés résztvevője is volt, számos teológiai és örténelmi mű szerzője. 1895-ben született Tőketerebesen, gyermekkorának egy részét Szamosborhídon töltötte. Teológiai tanulmányait Bécsben végezte, 1921-ben szentelték pappá. 1928-ban Valeriu Traian Ferenţiu, görög katolikus püspök a vatikáni levéltár kutatójának nevezte ki,
ott élt haláláig. Kutatásainak eredményeit számos kiadványban adta közre.

A házban három szobát rendeztek be múzeum céljára. Az első helyiségben a dolgozószoba kapott helyet, íróasztallal és az Aloisie Tăutu által használt írószerekkel. Itt láthatóak még a családtagokat és
barátokat ábrázoló fényképek és festmények is. A második szobában ebédlőt, míg a harmadikban hálószobát rendeztek be. Ez utóbbi bútorzata citromfa furnérral készült a 20. század elején.

Kép és szöveg: "Epatrimonium 2" Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013. kiadványa a helyszínről ( http://www.epatrimonium2.eu )

Kávássy-ház (8.348 km)
Bay-kúria (8.865 km)