Megújulásunk támogatója:  

Alsóhunkóc várának maradványai

Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 47,783'
Hosszúság (lon):
E 22° 47,783'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Vár, várkastély
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 2
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Alsóhunkóc
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Szobránctól 8 kilométerre északkeletre található az egykor Ung vármegyéhez tartozó Alsóhunkóc (Choňkovce) község. A falu felett, a Bralo-hegy DNy-i, alacsonyabb nyúlványán középkori vár maradványai találhatóak.
A várral, viszonylag jelentős maradványai ellenére a régebbi szakirodalom nemigen foglalkozott. Az újabb kutatások felvetették, hogy az Engel Pál által korábban hamisítványnak vélt azon oklevél, mely szerint a Nagymihályi-rokonság 1418-ban új adományt kapott Tiba várára, nem az akkor már bizonyosan elpusztult Tibára, hanem a tőle mindössze 5 km-re fekvő alsóhunkóci várra vonatkozhat.
Az itt talált edénytöredékek alapján a vár a 14. század második felében keletkezhetett. Pusztulásának ideje bizonytalan.
Az elnyújtott, ovális alakú fennsíkon lévő vár teljes védett területe 65 x 30 m. A DNy-i és ÉK-i végénél sokszögzáródású, középen osztófallal elválasztott kővár épületének mérete kb. 20 x 8 m. A falmaradványok az egyszerű alaprajzú váron belül több helyen is megfigyelhetők, elsősorban azért, mert az épületen belüli rész helyenként jóval mélyebb a környező terepszintnél. Külső falsíkot – éppen emiatt a szintkülönbség miatt – nem lehet megfigyelni.
A középen kettéosztott vár DNy-i traktusának sokszögletű falazata belül kb. 3 m magasságban jól látható, az eredeti falszövet is ép. A vár többi falai csak itt-ott bukkannak ki a felszín alól, kivéve a vár ÉK-i végét, ahol nagyobb, töredezett falmaradvány látható.
A hosszan elnyúló várdombon, a vár falaitól ÉK-re és DNy-ra mesterséges árkot alakítottak ki, melynek nyomai most is jól látszanak. A DK-i és ÉNy-i, hosszanti oldalakon a sziklás hegyoldal meredeksége nem tette szükségessé árkok kialakítását.
A leírás a www.varak.hu adatai alapján készült.
Adatlapot készítette:
hegyi30
Adatfelvétel ideje:
2013-05-08 18:56:53
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.