Andrássy-kastély

A falu központjában, a templom közelében.
Rövid leírás:
Az Árpád-kori eredetű, Csermosnya-völgyi magyar falu az újkorban a krasznahorkai uradalom részeként az Andrássyak birtokában volt. A közeli vasércbányák termelésére alapozva Andrássy György modern vasgyárat alapított a faluban, amely kiváló minőségű termékeivel országos jelentőségre tett szert. (Itt készültek pl. a budapesti Lánchíd szerkezeti elemei ill. a Várkert-bazár és a Duna-Korzó öntött vas oszlopai.)

Az Andrássy-kastély a 18. század végén épült kései barokk - klasszicista stílusban. A téglalap alaprajzú, egy emeletes, manzárdtetős, ma műpalával fedett épület homlokzatait egykor vakolt pilaszterek és ablakkeretek díszítették.

A csehszlovák szocialista korszakban államosított épületben évtizedeken át varroda működött. Erre tekintettel az egykor takaros épület valamennyi ablakát nagyobbra, \"modernebbre\" cserélték le. Sajnálatos módon a kastély egykori parkja is tönkrement, azt modern épületekkel beépítették. Ennek ellenére maga a kastély szakszerű felújítással még mindig megmenthető, eredeti képe visszaállítható lenne...

(A leírás Tököly Gábor: kastélyok, kúriák, udvarházak Gömörben c. munkája nyomán készült.)

Az épület jó állapotú, nem tudtam megállapítani a funkcióját.