Aradi vár

Arad, váralja
Rövid leírás:
A Maros kanyarulatában, három oldalról vízzel határolt területen 1763-1783 között épített hatszögletű alaprajzú, a maga korában rendkívül korszerű erődítmény (a korábbi aradi vár a folyó túlpartján, ettől délnyugatra állt). Az erőd központi része a hajdani dísztér, amelyen főőrház, várparancsnokság és vártemplom áll - utóbbi 18. századi, barokk alkotás, jelenleg rendkívül rossz állapotban van.
A védelmi rendszer legfontosabb elemei a fülesbástyák (a szögek csúcsain magasított lövegállásokkal), s az azokat összekötő kurtinák (várfalak), valamint a kurtinák elé épített ék alakú külső védművek, amelyek lehetővé tették, hogy az erőd csak tűzvonalon át legyen megközelíthető. Mindehhez kívülről sánc és árokrendszer csatlakozik.
Az erődben jelenleg is katonaság állomásozik, de a város tárgyal róla, hogy megkaphassa. Így természetesen szabadon nem látogatható, évente csak egyszer nyitják meg a nagyközönség előtt.
Európa egyik legjobb állapotban megmaradt újkori erődje. Szomorú magyar kötődése, hogy a várárokban végezték ki 1849. október 6-án a tizenhárom aradi vértanút. Emlékművük és sírboltjuk a vártól néhány száz méternyire délre található: http://www.muemlekem.hu/hatareset?id=1
A koordináták a vár bejáratára mutatnak.
2011-07-24 10:36:18

2015.07.23 13:59 klo állapot: 3 - egyéb

Ha lassan is, de talán megkapja a város a katonaságtól. Cikk a magazinban. http://www.muemlekem.hu/magazin/aradi_var_onkormanyzat_otletborze

Kultúrpalota (0.798 km)
Zsinagóga (0.829 km)