Megújulásunk támogatója:  

Bâleanok temploma


A kép forrása: wikipedia
Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 47° 39,486'
Hosszúság (lon):
E 24° 21,052'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 2
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Strada Seci utca, a falu közepén, temetőben.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Az Iza folyó völgyében, a Cibles hegység északi előterében elhelyezkedő, középkori eredetű, máramarosi településen két műemlék fatemplom is található, de egy, a határában lévő dombon is áll egy (újabb építésű) kápolna és harangláb.

A település közepén, egy dombon elhelyezkedő, házakkal körülvett, régi temetőkert növényekkel sűrűn borított területén áll a régebbi fatemplom. Ez még a 17. század második felében épült fel. A tatár betörés idején megsérült, 1717-ben javították ki, létrehozva annak mai képét.

A közepes méretű, de arányos kialakítású, kő alapokon, fagerendákból épült egyházat kettős ereszvonalú, zsindelyes nyeregtető fedi oly módon, hogy a két sík a szentély tetőzetében egybeolvad. A hajó tetőgerincénél a szentély gerince némileg alacsonyabb. Az épület térsora hossztengelyre rendezett. Külső tornáca nincsen. Ajtaján át a keskeny előtérbe, majd a téglalap alaprajzú hajóba léphetünk, melyet a keskenyebb, a nyolcszög három oldalával záródó szentély követ. A belső tér megvilágítását szegmentíves ablakok sora szolgálja.

Az előtér fölött a tető gerince fölé négyzetes hasáb tömegű, magas torony emelkedik. Nyitott harangszintjén kis galéria fut körbe, deszkázott mellvéddel, alul fűrészelt díszekkel. Tűszerű toronysisakja négyszögűként indul, majd kerek keresztmetszetűbe megy át. A sisak csúcsán, ill. a tetőgerinc végén díszes, kovácsoltvas keresztek láthatóak. A templom külső falára bibliai jeleneteket ábrázoló kis, keretezett képek sorát függesztették ki.

A leírás Kovács József: Fatemplomok Máramarosban (Bp. 1988.) c. munkája nyomán készült.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2013-07-20 18:45:12
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Felső fatemplom (8.792 km)
Alsó fatemplom (9.234 km)
Ortodox fatemplom (12.646 km)
Fatemplom (21.677 km)