Bánffy-kastély

Fő u. 258. - a falu nyugati szélén.
Rövid leírás:
A középkori eredetű falu Nagy Lajos király adományaként került a Bánffy-család birtokába és ott is maradt egészen az 1945-ös államosításig.

A Bánffyak már a középkor óta rendelkeztek kúriával a faluban: ezt a 16. század óta említi több írott forrás, de a téglalap alaprajzú épület látszik az I. katonai felmérés térképén is. E kúria későbbi sorsa ismeretlen, írott forrás nem maradt fenn ezen időszakáról. Ugyancsak nélkülözi a forrásokat a jelenleg álló kastély létrejötte is. Művészettörténészek a 19. század második felére teszik felépültét. Építtetőjének személyeként leginkább Bánffy Dániel (1812–1888), dobokai főispán jöhet szóba. Dániel sírja a kastélytól délnyugatra lévő park mögötti erdőben ma is megtalálható. (Bánffy Dániel fia, Dezső (1843–1911) 1895–1899. között Magyarország miniszterelnöke volt.) A kastélyt 1945. után államosították, iskola, orvosi rendelő működött benne, majd 1957-től szinte a közelmúltig krónikus pszichés betegek kórházaként hasznosították a funkciója miatt teljesen zárt épületet. Néhány éve a Kastélyt visszaszolgáltatták a Bánffy-családnak.

Az északon a Borsa-patakra támaszkodó, elnyújtott trapéz alakú telken felépült, eklektikus stílusú kastély téglalap alaprajzú, egy emeletes, kontyolt nyeregtetős épület. Kertre néző főhomlokzatából rizalitszerűen ugrik előre az oszlopos, emeleti erkély. A ház déli sarkán kilátó tornyot emeltek. Az épület művészettörténeti értékei közé tartoznak a lépcsőház kovácsolt vas elemei és az eredeti bútorzat néhány megmaradt darabja is.

A kastélytól délnyugatra nagy kiterjedésű park található, sétányokkal. Első része a füves parterre. Emögött egy lejtős, eredetileg ligetes facsoportokkal beültetett terület található, melyet 1948. után alaposan feldúltak és elrondítottak a meggondolatlan fakivágásokkal és nem ide illő épületek emelésével.

A főépülettől északkeletre két földszintes, nyújtott téglalap alaprajzú melléképület áll. Ezekben a kastéllyal egy időben elkészült házakban a cselédség lakóhelyiségei, valamint konyha, mosoda és egyéb gazdasági funkciók kaptak helyet.

Doboka vára (4.894 km)
Teleki-kastély (6.520 km)