Megújulásunk támogatója:  

Báthory István elméleti líceum

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 46,037'
Hosszúság (lon):
E 23° 35,489'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
CJ-II-m-A-07371
Típus:
Középület
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 5
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Farkas utca (ma Kogălniceanu u.) 2. - a Babeş-Bolyai Tudományegyetem főépületével szemben.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A mai iskola elődjének számító, kolozsmonostori jezsuita iskolát - a mai névadó - Báthory István fejedelem alapította 1579-ben. A rövidesen a belvárosba, a mai épület helyére költöző jezsuiták 1727-ben már fontos szellemi központnak számító, emeletes iskolaépületet emelhettek itt. A rend feloszlatása után a házat a piaristák működtették tovább iskolaként. A belvárost pusztító 1798-as tűzvészben az iskola olyannyira megsérült, hogy végül le kellett bontani.

A mai iskola klasszicista stílusú, három emeletes, utcafronton, zárt sorú beépítésben álló, \"L\" alaprajzú épületét 1817-1821 között építették fel, Friedrich Thallinger guberniumi mérnök tervei szerint. A ház délről Kolozsvár városerődítésének támaszkodik. Építőanyagaként felhasználták az akkor romos kolozsmonostori apátság köveit is.

A monumentális utcai homlokzat képét az első és második emeleti homlokzatot tagoló faloszlopok, valamint a klasszikus párkányok dominálják. Az épületbe a középtengelyben álló, félköríves záródású, kőkeretes kapun át juthatunk be. A kapu tengelyében helyezték el az épület újjáépítéséről megemlékező kőtáblát is. Fennmaradt néhány földszinti ablak értékes kovácsolt vas rácsa, de igen szépek a szekér- és a gyalog bejáró kapu fa ajtószárnyai is.

A házon több - román nyelvű - tábla található az iskola fennállása alatt itt tanult román hírességek neveivel. Ezek magyar párja egyelőre várat magára.

Az épület belső szerkezetét a szárnyakon végig futó, csehsüveg boltozatos folyosók és az abból nyíló, - az alsó két szinten dongaboltozatos - tantermek határozzák meg.
Adatlapot készítette:
Csillagtancos
Adatfelvétel ideje:
2012-05-26 02:04:02
Az adatlap forrása:
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.