Bay-kúria

Mezőgazdasági objektum
str. Cetăţii utca 1
Rövid leírás:
A XIX. század második felében épült ház akkor vette fel a Bay nevet, amikor Csomaközi Bay Miklós feleségül vette Papolczy Máriát, aki hozományként megkapta a házat. Ebből a házasságból két gyermek született, egy fiú és egy lány, név szerint Béla (1907) és Ilonka (1908). A második gyermek születését követően Mária és Miklós házassága megromlott, ami váláshoz vezetett. Mária a gyermekekkel Budapestre költözött, Miklós pedig feleségül vette a fiával egykorú Hermann Arankát. Csomaközi Bay Miklós 1965-ben hunyt el Nagyváradon.

A Bay-ház eredetileg lakóépületként volt nyilvántartva, de Trianon után számtalan rendeltetést kapott. A 20-as számú marosvásárhelyi gyalogsági hadosztály besorozó központjaként (1939), a helyi gimnázium bentlakásaként, majd a „Constructorul” szocialista szövetkezet irodaházaként működött. Az 1989 után a földgázszolgáltató vállalat helyi székhelyeként hasznosították a kúriát, egészen a közelmúltig, amikor idősgondozóként használták egy ideig. Jelenleg üresen áll, az épület rohamos enyészetnek indult, a korábban gondozott fáktól árnyékolt, hangulatos udvar pedig rendezetlenné vált.

Kávássy-ház (0.551 km)
Szinér vára (1.431 km)