Bazilita kolostor

Ukrajna
Templom és kolostor, rendház
A Csernek hegyen található
Rövid leírás:
A Vazul-rendű Szent Miklós kolostor és templom a Latorca folyó jobb partján a Csernek hegyen található. Egyes vélemények szerint Közép-Európa legrégibb ortodox kolostora. A hagyományok szerint a XI. században alapították azok a szerzetesek, akik a kijevi Jaroslav herceg lányával, Anasztáziával (aki I. Endre felesége lett) érkeztek Kárpátaljára. E szikla-barlang kolostor a régi Oroszországban is széleskörűen ismert volt.
A mai kolostor írásos említése a XIV. századból ismert. A Szent Miklós tiszteletére szentelt kolostor a Csernek hegyen – amelyet korábban Klastromaljának is nevezetek - a Munkácsi Vár közelsége miatt – épült fel. A XIV. század végén a munkácsi vár és uradalom tulajdonosa Korjatovics Tódor litván herceg lett. Ő számos falut és szőlőterületet adományozott a kolostornak. A kolostor a kárpátaljai szláv kultúra fontos központja volt. Számos könyvet másoltak és krónikát írtak itt a szerzetesek. A kolostort Mátyás király 1458. augusztus 14-én kelt oklevele is említi. Az első püspököt 1491-ben említik.
A kolostor a XVII. századig faépület volt. Első kőtemploma 1661-ben épült, kora barokk stílusban. A ma is látható templom 1798-1804 között készült el. Stílusa szerint késő-barokk-kora klasszicista. Terveit Rátz Demeter készítette. A kolostor 1766-1772 között épült barokk stílusban, eredeti megjelenését a mai napig megőrizte. Az egyemeletes U alaprajzú épületet a Latorca felől bástyával erősítették meg, amelyhez egy előreugró, két ívre támaszkodó átjáró csatlakozik. Az udvarban négyszintes harangtorony található.
A kolostor-együttes 1751-ig a munkácsi görög keleti, majd a görög katolikus püspök székhelye volt. 1776-ban Mária Terézia rendeletére a püspökséget az ungvári várban helyezték el.
Napjainkban a kolostor a pravoszlav püspökség székhelye és női szerzetesrend működik benne. Gazdag könyvtára és kéziratgyűjteménye van.
Janotti Judit

Gyönyörűen rendben tartott épület együttes.