Megújulásunk támogatója:  

Béldi-Mikes-kastély
Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 45° 47,889'
Hosszúság (lon):
E 25° 50,750'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
CV-II-M-A-13244
Típus:
Kúria, udvarház
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A települést keresztülszelő 11-es főút keleti oldalán
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Az uzoni birtok már a 15. században a Béldiek tulajdona volt, ebben a században udvarházat építtettek rá. Béldi Pál háromszéki főkapitány a Portára menekült, mert a fejedelem elleni összeesküvéssel gyanúsították. A javainak nagy részét Mikes Kelemen háromszéki főkapitány kapta meg 1679-ben a fejedelemtől. Az biztos, hogy a 17. században a Gabonás ház már állt a birtokon, az épület azonban nem őrzött meg egyetlen erre a századra utaló elemet sem. A kúriát így elsősorban a portikusz-szerűen záródó, kiugró, pilléres tornác, a boltozatos termek ívbéllete, a boltfiókok csúcsánál található stukkódíszek vagy a kápolna oldalán található 1755-ös évszám alapján XVIII. századinak ítélték meg.

A kastély kétszintes épület, főhomlokzatát középen egy előreugró, emeleti szintjének oldalain 3-3 boltívvel tagolt tornác hangsúlyozza. Az északi szárny földszintjén három tulipános, stukkódíszes, dongaboltozatos termet találunk. Az emeleti részen voltak egykor a család szobái: a Palota, a Gróf Háza, az Asszony- és a Leányok Háza. Az alsó szintet három bolthajtásos szoba teszi ki, a hozzájuk tartozó árnyékszékkel, illetve az Élés Házzal együtt. Ezek a Kertész Háza, Kádárok Háza és az Alsó Ház. A hátsó homlokzatból kiugró kápolna falán felirat található: IN NOMINE DNIAEDIFICATA AD 1755 Dieb.July. A kastély mellett több gazdasági épület is található, a legjelentősebb az emeletes, kőből épült gabonás.

A kastély államosítás előtti utolsó tulajdonosa gr. Mikes Kelemenné Béldi Emma volt. 1949 után az épületet az állami gazdaság, majd különböző vállalatok használták. A kastélyt a család visszaigényelte, és 2004-ben vissza is kapta.

A leírás és a képek forrása: www.kastelyerdelyben.ro
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2018-12-04 20:13:41
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok