Béldi-kúria

Kúria, udvarház
Stadion u (Strada Stadionului) 2.
Rövid leírás:
Téglalap alaprajzú, két szintes, manzárd tetős, cseréppel fedett műemlék épület. Főhomlokzata közepén, egy előre ugró, díszes előépítményben nyílik főbejárata. Homlokzatait az ablaktengelyek között, szimmetrikusan elhelyezett, egyszerű fejezetes pilaszterek tagolják. Az épület alkalmazkodik az enyhén lejtő felszínhez oly módon, hogy hátsó homlokzatánál a pince/mélyföldszinti rész is teljes értékű épületszintként jelentkezik. Ennek sávja rusztikázott.

A kúria a XIX. század második felében (1860-ban?) épült, eklektikus stílusban. Béldi Gergely gróf lakhelyeként szolgált, és abban az időben Béldi kastélyként ismerték. Az 1945-öt követő államosítás után a helyi katonai bizottság székhelye lett, majd 1968-tól a Városi Múzeum működik benne. A kiállítás mondanivalója történelmi hitelesség szempontjából több ponton vitatható.

Az adatlap a kastelyerdelyben.ro honlap adatainak felhasználásával készült. A fotók forrása a fenti honlapon túl a Google Earth.

Pekry-kastély (0.360 km)
Rhédey kastély (3.602 km)