Megújulásunk támogatója:  

Berencs vára


Berencs madártávlatból, Forrás: www.varak.hu
Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 26,408'
Hosszúság (lon):
E 17° 26,408'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Vár, várkastély
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Podbranč
Egyéb adat:
A Fehér-Kárpátok 475 m magasságú, a Miava folyó fölé emelkedő csúcsán épült. Építésének pontos idejét nem ismerjük. Berencsváralja település után Podhradokig haladva a település temetőjétől túristaúton közelíthető meg.
Rövid leírás:
A vár területe a 13. század derekán az Aba nembeli Galgóci Abáé volt, majd többszöri csere után Csák Máté, annak halála után pedig rokonsága birtokolta. 1332-től királyi vár. A 14. század végén egy rövid időre a morva őrgrófok kezére került, de Zsigmond visszaszerezte és stiborci Stibornak adományozta. Többszöri tulajdonoscserék révén és zálogbirtokként szállt szentmiklósi Pongrácra, a Hunyadiak tulajdonába, majd Mátyás adományaként 1462-ben a Szentgyörgyi grófokra, 1470-ben udvari familiárisára Korpach Miklósra, akinek örököseitől Mekcsei György szepesi prépost váltotta ki. Végül 1504-ben korlátkövi péter szerezte meg királyi adományt szerezve rá. A Korlátkövi családba beházasodó Nyáry Ferenc birtoklása után azonban egy villámcsapás következtében romossá vált, majd 1724-ben még helyreállították uradalmi börtön céljaira, de hamarosan újra elhagyatottá vált és többé nem használták.

A belső várat alkotó négyzetes alaprajzú lakótorony és a hozzá csatlakozó négyszög alaprajzú palotarész a vár legkorábbi részei. A 15. század második felében emelhették a külsővár falszorosát és rondelláját. A 16. században olaszbástyával erősítették meg a külsővárat. A török időkben nem volt komolyabb katonai szerepe. 1674-ben rövid időre itt börtönözték be a gályára szánt felső-magyarországi protestáns papokat.

Források: Csorba Csaba-Marosi Endre-Firon András: Vártúrák kalauza, Bp., 1983., Dénes József-Jászai Balázs-László János: Felvidék. Várak madártávlatból, www.varak.hu
Adatlapot készítette:
hegyi30
Adatfelvétel ideje:
2013-07-15 16:48:35
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Szomolány vára (8.209 km)
Pálffy-kastély (9.143 km)
Pálffy-kastély (9.147 km)
Vöröskő vára (9.408 km)
Éleskő vára (10.893 km)
Tűztorony (12.766 km)