Megújulásunk támogatója:  

Berenczei Kováts kúriaOrszág:
Románia
Szélesség (lat):
N 47° 54,102'
Hosszúság (lon):
E 22° 54,220'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Kastély (és kertje)
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A település régi centrumában, a központi teresedés déli oldalán lévő kastélyparkban
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A Sándorhomokon található Berenczei Kováts kúria 1862-ben épült Ybl Miklós tervei alapján. Az udvarba belépve a kúria előtti parkon áthaladva szinte megelevenedik előttünk a múlt, ahogy az épület körvonalai előtűnnek a fák mögül. A kúriához köthető egy híres személyiség, Berenczei Kováts Lajos, aki 1812-ben Sándorhomokon született, közgazdász, publicista, lapszerkesztő, országgyűlési képviselő, Széchenyi közlekedési államtitkára és jó barátja volt.

Kováts Lajos elkötelezett híve volt Széchenyi politikai és gazdasági programjának, a társadalmi haladás ügyének. Mint Közlekedési Minisztériumi osztályvezető készíti el Pest-Debrecen-Szatmárnémeti vasútvonal építésének tervét. A kúrián elhelyezett tábla is neki állít emléket. A kúriától továbbhaladva, rögtön a kapuval szemben láthatjuk a haranglábat, amelyet Berenczei Kováts Eduard állíttatott a falu ó- és újhitű katolikusainak.

Mielőtt megpillantanánk a Kováts Miklós kúriát, érdemes időt szentelni a Református Templom közelebbi megtekintésére. Az út túloldalán található Sándor testvérének, Miklósnak egykori birtoka és a rajta található kúria. Az épület még nem került vissza a család tulajdonába és jelenleg kihasználatlanul áll.

A család emlékét őrzi továbbá a helyi temetőben fellelhető egyedi és rendhagyó sírhely, amely már messziről kitűnik, hiszen egy kisebb dombra állított piramisszerű síremlék. Ez a megoldás is azt sugallja, hogy a családnak kitüntetett helye volt a falu életében.

A leírás szövegének és képeinek forrása: www.kastelyerdelyben.ro
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2018-12-07 14:23:34
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.