Bíró-kúria

Kúria, udvarház
A központban a fő utcáról a Sajó felé, nyugatra induló mellékutca végén.
Rövid leírás:
Az Árpád-kori eredetű falu első írott említése 1282-ből való, amikor a Zágráb-Korpás nemzetség birtoka. A Sajó közelében, fontos országút mentén álló falu megszenvedte a török háborúval teli 16. századot: előfordult, hogy el is néptelenedett. A korábbi birtokosokat felváltva Recske a 17. század elejére már a Bíró család tulajdonában volt, akik ősi fészkükként tekintettek a településre. 1700-ra a falu ismét elnéptelenedett, újratelepülése után pedig teljes egészében kisnemesi község alakult itt ki.

A Bíró család elnyújtott téglalap alaprajzú, földszintes, nyeregtetős kúriája a 18. század végén épülhetett fel a falu délnyugati szegletében, a Sajó fölé emelkedő magaspart szélén. Kelet felé néző főhomlokzatának legfőbb éke a négy oszlop által tartott, sekély, timpanonos középrizalit. E homlokzat nagy részét oszlopos tornác foglalja el. Az épület lakói a 19-20. századok fordulóján molnár mesterséggel is foglalkozni kezdtek. Ennek megfelelően a a kúriát a Sajó ide vezetett vizének erejét hasznosító malom épületével toldották meg északi irányban. Míg az egykori malomépület vakolatlan tégla falai ma már üresen állnak, addig a kúria ma is lakásként szolgál. A lakók paraszti gazdálkodásának jele a
telken a háztól délre álló, remek keresztcsűr.

Dancs-kastély (2.115 km)