Bissingen-ház

Lakóépület és üzlet
Cím:
Bartók Béla utca 1. A fő tér (korábban: Nagypiac, majd Széchenyi tér, ma Piaţa Trandafirilor) és a Bartók utca sarkán.
Rövid leírás:
A fő tér nyugati térfalában álló ház a 18. század elején épült barokk stílusban. Sarokházzá akkor vált, amikor a vele északról szomszédos telken megnyitották a Korzó-közt (a mai Bartók Béla utcát). Így az épület egykori hátsóudvari szárnya utcafrontivá vált. A 19. század végén a ház egész külseje eklektikus köntöst kapott. Manzárd jellegű tetejét egy alacsonyabb, két síkú tető váltotta fel, a ház sarkára pedig egy zárterkély és hivalkodó torony került. Ekkor \"homlokzatosították\" a hátsó szárny utcára néző falát. A ház főhomlokzatán az emeleti erkély fölötti, vakolatból kialakított, plasztikus címer szép munka. Sajnos a földszint ablakait a mai, nagy méretű kirakatok kialakításakor megsemmisítették.

A Korzó-köz kialakítása után a ház földszintjén a Corso kávéház működött, melynek termei a fővárosi kávéházak mintájára, igen gazdagon berendezettek voltak. A hely állandó társaságok pihenő-szórakozó helyének számított, írók és egyéb alkotók találkoztak itt.

A házat 1945 után államosították. Földszintjén különféle üzletek működtek, míg az emeletén különféle intézmények irodái voltak.

A leírás Keresztes Gyula: Marosvásárhely régi épületei c. munkája nyomán készült.