Megújulásunk támogatója:  

Bocskai-Mikes-várkastély


A képek forrása: www.varak.hu


Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 47° 10,998'
Hosszúság (lon):
E 23° 59,603'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Vár, várkastély
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falu nyugati szélén.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Az Ilosvai-hegység déli lábánál fekvő Baca község nyugati szélén emelkedő kastélydombon állt valaha a bacai várkastély, melynek némi romjai még ma is fellelhetők. A faluba nyugatról beérve földúton jobbra fordulunk és 200 méter után érjük el a várkastély dombját.

Először Bocskai István erdélyi fejedelemnek épült ide egy udvarháza, amely később Mikes Kelemen apjának kezére jutott. Egy 1631-ben kelt oklevél várként említi, tehát ebben az időben az udvarház helyén már erődített várkastély állt, melyet nyilván a korábbi épület felhasználásával emeltek. 1740 körül gróf Lázár Vilmos emeletes kastéllyá építtette át, melyben megyegyűléseket is tartottak, pincéi pedig részben börtönül szolgáltak. 1847-ben romként említik, majd gróf Kornis Miklós építtetett helyette új kastélyt az 1870-es évek elején, amely a 20. század 40-as éveiben pusztult el.

Ma csupán a korábbi erődített castellum déli traktusának falait illetve az azon lévő lőréseket és kapumaradványokat lehet megfigyelni a helyszínen. Az elpusztult castellum déli épületrészének kb. 25x10 méteres alsó szintje maradt meg, amelynek egy részét pinceként használja a jelenlegi tulajdonos. Ettől az épülettől 10 méterre délre látható a 18.
században épült kastély csekély maradványa, az alsó szint néhány boltív indításának töredékével. Ez utóbbit azonban már szinte teljesen elbontották.

A leírás forrása: Karczag Ákos / www.varak.hu
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2013-06-18 06:50:44
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Betegh-kúria (5.656 km)
Teleki-kúria (5.960 km)
Kozárvár (6.553 km)
Csicsóvár (7.797 km)
Torma-udvarház (7.845 km)