Megújulásunk támogatója:  

Boda-kúria


Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 8,524'
Hosszúság (lon):
E 25° 37,325'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
CV-II-A-A-13215
Típus:
Kúria, udvarház
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Erdőfüle 84. szám
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A kúria a vargyasi Dániel kastély, és a nagyajtai Cserey-kúria megoldásával, tört-tetős megoldással épült. Kőlábas kapun át közelíthető meg, illetve az épület középtengelyében előreugró, kétszintes, kis körablakkal ellátott, tört vonalú oromfalas tornáccal rendelkezik. A tornác és az épület szintjeit a főhomlokzaton hangsúlyozott övpárkány választja el. A népi reneszánsz egyik jellegzetes példája.

A gerendás mennyezetű helységekbe az árkádos tornácról nyíló ajtókon keresztül érünk. A tornác alsó szintjén, a kapu felőli oldalon az emeleti helységekbe vezető lépcsőn, félköríves záradékú nyíláson át jutunk a tornác felső szintjére. Ennek főhomlokzatát három félköríves, szedett élű pillérekre támaszkodó árkád határozza meg, a homlokzat két oldalán egy-egy lizéna szerű dísszel, melyeknek fejezeti részét egyszerű profilozás, valamint rovátkolt díszítés emeli ki, ezek alatt egy-egy stilizált virágmotívummal. Az épület homlokzatának sarkain is ismétlődnek ezek a lizéna szerű díszítési megoldások, az épületet magát azonban egyenes záródású, vonalakból készült díszes kerettel ellátott ablakok törik át. Az évszázadok során lakásként használt épület, amelyet a kommunizmus évei alatt sok mindenre használtak, azt követően újra magántulajdonba került.

Jelentősen romlott állapotára való tekintettel 2011-ben önerőből megvásárolta Bardoc község önkormányzata a kilenc örököstől. Felújítását és egy tájház kialakítását tűzték ki célul.

A leírás és a kép forrása: www.kastelyerdelyben.ro
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2018-12-26 17:12:21
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Daniel-kastély (5.081 km)
Daniel-kastély (5.203 km)
Imecs-kúria (5.674 km)
Vízimalom (7.016 km)
Mari-kúria (7.253 km)