Bogdán-kastély

Szerbia
Az Óbecse-Topolya országúttól nyugatra
Rövid leírás:
Az eklektikus Bogdán-kastély (Hotel Fantast) Becse és Topolya közötti úton Becsétől északnyugatra található. A 65 hektárnyi terület magában foglalja a kastélyt, a lovardát, a kápolnát, a kiskastélyt, a parkot, és a kiszolgáló épületeket. A kastélyban több építési stílus keveredik. A torony és a négy szögletes kupola neogótikus. A bejáratok neoklasszicista stílusban lettek kivitelezve. Az együttest Bogdan Dunđerski nagybirtokos építette 1919–1923 között. Az 1980-as években szállóvá alakították át. Nevét a tulajdonos Fantast nevű telivér ménjéről kapta.

A család Hercegovinából származik, Gacko környékéről. A 18. század elején kerültek Szenttamásra. A vagyon alapjait itt vetetette meg Gedeon Dunđerski. Ezt fia Sándor gyarapította. Így három generáció alatt a nagybirtokosok sorába léptek. Bogdan Dunđerski 2600 hold földet örökölt. A földművelés mellett a lovakkal is foglalkozott. A ménese messze földön híres volt.

A kastélyt tömör fal övezi, amelyet két kovácsoltvas kapu ékesít. A kastélyt körülvevő, szépen ápolt park pedig teljessé teszi az idelátogatók időtöltését. A neobizánci stílusban épült kápolnát 1923-ban építették. Belsejét Uroš Predić festőművész ikonjai díszítik.

Forrás: vajdasag.rs

Than Emlékház (12.332 km)