Bohus-palota

Lakóépület és üzlet
Vasile Goldiş utca 1–3.
Rövid leírás:
Az egykori aradi fő téren és az abból kiinduló Goldiş utcában álló, impozáns méretű Bohus-palota 1912-1913-ban épült fel Szántay Lajos építész tervei alapján. A 4 illetve 5 emeletes, a fél háztömböt elfoglaló épület elkészülte előtt e helyen a báró Bohus család egy kisebb méretű, két szintes háza állott.

A város e jeles, szecessziós házának emeleteit lakások foglalták el, míg a Revoluţiei úti és a Goldiş utcai oldalon a földszinteken üzletek és egy bankfiók működött ill. működik ma is. Különösen szépek ezen üzletek fennmaradt, eredeti, bronzból domborított portáldíszei. E házban működött egy igen díszesen kialakított teremben a város első mozija, az Apolló. (A terem ma elhanyagolt állapotban, bezártan áll.)

Mind az épület - három utcára is nyíló - homlokzatain, mind pedig a ház belsejében számos szép, eredeti, szecessziós részletet láthatunk: vakolatdíszeket, kovácsolt vas és egyéb fémmunkákat, nyílászárókat, korlátokat, lifteket. Technikatörténeti jelentőségű továbbá, hogy e házban használtak Aradon először vasbeton födémeket.

Zsinagóga (0.417 km)
Szerb templom (0.498 km)