Borválaszút vára

A falutól 2 km-re délnyugatra
Rövid leírás:
Borválaszút (Crucişor) község határában alig ismert Árpád-kori vár maradványait kereshetjük fel. A község nyugati szélén, a temetőt elhagyva déli irányba kell fordulnunk, a Varastina-völgy (Valea Varastina) déli végénél, a falutól kb. 2 km távolságban, ott, ahol az észak-déli irányú völgy hirtelen nyugatnak fordul, a kanyar déli széle fölé emelkedő 326 méter magas Pintye dombján (Dealul Pintii) található a vár.

Területén a Szatmár Megyei Múzeum munkatársa, Gh. Lazin ásott 1975-ben és 1977-ben, melynek során 12-14. századi leleteket talált. Ez alapján a vár építése és használata az Árpád-korra keltezhető. Az ellipszis alaprajzú, 65x75 méteres 4 méter széles és 1,5 méter magas sáncán egykor paliszád húzódott. A vár belső részében is lehettek épületek, ezt azonban csak további ásatások igazolhatnák. A vár területét ma sűrű bozót fedi, sánca kb. 20 méter hosszúságban leginkább a vár nyugati oldalán figyelhető meg.

Kávássy-ház (13.195 km)
Bay-kúria (13.717 km)