Megújulásunk támogatója:  

Brâncoveanu-kastély


Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 45° 45,906'
Hosszúság (lon):
E 24° 49,077'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
BV-II-M-A-11815
Típus:
Kastély (és kertje)
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Felsőszombatfalva 625.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A Brâncoveanu család egyike a legnagyobb havasalföldi bojárcsaládoknak. A Felsőszombatfalván építkező Constantin Brâncoveanu 1688-tól 1714-ben bekövetkezett haláláig állt Havasalföld élén. Uralkodása idején terjedt el a velencei reneszánsz és a bizánci építészet ötvözetéből létrejött új stílus, amelyet róla neveztek el.

Felsőszombatfalva fogarasföldi román falu volt, részben Fogaras vára, részben nemesi családok birtokolták. 1654-ben Preda Brâncoveanu bojár vásárolta meg. Tőle később unokája, Constantin Brâncoveanu havasalföldi vajda örökölte, aki a falun kívül kolostort is emeltetett.

A Brâncoveanu család szombatfalvi udvarháza a 18. század végén épült fel egy korábbi, az 1670-es években a fejedelem által épített kastély helyére, amely megrongálódott, ezért dédunokája, Grigore Brâncoveanu lebontatta. Az 1921-es földtörvénynek köszönhetően a kastély a mezőgazdasági minisztériumhoz került, a két világháború közötti időszakban pedig alkotóházként működött. Később raktárként használták, és az állapota ekkor nagyon leromlott, a kastélyt 2006 és 2010 között a polgármesteri hivatal és egy magáncég felújította.

(Bicsok Zoltán-Orbán Zsolt: Isten segedelmével udvaromat megépítettem - Történelmi családok kastélyai Erdélyben. Guttenberg Kiadó, 2012)

A kép forrása: www.kastelyerdelyben.ro
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2019-02-03 09:26:01
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.