Megújulásunk támogatója:  

Bröstl-hámor

Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 42,477'
Hosszúság (lon):
E 20° 53,197'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Ipari objektum
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Štóska utca 56. - A település északi részén, eldugott mellékutcában.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A többnemzetiségű lakosság ősei a tatárjárás után települtek be a térségbe, sokan a mai napig beszélik a helyi német nyelvjárást, a mántát. A telepesek részben mezőgazdasági, részben ipari tevékenységgel foglalkoztak, a középkor végére azonban a mecenzéfiek elsősorban a vasiparukról lettek híresek. A fazsindely és a szögkészítés mellett a vízikerekes vasverő műhelyekben (hámorokban) a kéziszerszámok elkészítésében is jeleskedtek.

Először 1366-ban említik az írott források három kovácsműhely építésének engedélyezését, ezután sorban épültek a hámorok a Mecenzéf körüli völgyekben. A 17-19. században a mecenzéfi hámorkovácsok céhekbe tömörültek, melyek egyrészt szabályozni igyekeztek a társadalmi kapcsolatokat, másrészt piacvédő rendelkezéseikkel a kovácsok megélhetését próbálták biztosítani. A hámoripar a 19. század második felében élte fénykorát, ekkor több mint száz kovácsműhely működött kétszáz kalapáccsal, termékeik keresettek voltak egész Kelet-Európában. A mezőgazdasági szeráruk széles választékát ekkor már zömmel nem a hámorosok, hanem vaskereskedők értékesítették. Az 1850-1880-as években Alsó-Mecenzéfen nagyolvasztó is működött, mely a helyi hámorokat látta el nyersvassal.

Az ipari fejlődés, majd a határváltozások miatti piacvesztés visszavetette a mecenzéfi hámoripart, de a háborús konjunktúra, majd az 1950-es évek iparosítási lendülete ismételten keresletet támasztott a műhelyek termékei iránt. Az 1960-as évektől azonban megszűnt a munka a hagyományos vízikerekes műhelyekben, napjainkra csupán néhány maradt fenn közülük.

Az egykor száznál is több mecenzéfi vashámorból mára igen kevés maradt meg. Ezek egyike a - részben már beépített - Aranypatak-völgyben a településre északi irányból befolyó patak erejét kihasználó, tulajdonosáról elnevezett Bröstl-hámor.

A máig is tökéletes állapotban lévő, működőképes, deszkából és kőből épült falú, nyeregtetős hámor vízkerekének meghajtásához szükséges vizet a patakon kissé feljebb (északi irányban) duzzasztott mesterséges tónál lévő zsilippel szabályozható üzemvíz csatorna biztosította.

(A leírás a www.vaskultura.hu honlap alapján készült. Szíves segítségüket e helyen is köszönjük.)
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2013-01-02 04:08:51
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.