Capitol (Béke) mozi

Gorkého 4, nározie Obchodná ulica
Egyéb adat:
1926-ban Oelschläger (Őry) Lajos által tervezett épület 1927-ben épült, mely a két világháború közötti időszak egyik legfigyelemreméltóbb épülete.
Rövid leírás:
A mozi épülete több kulturális célú feladatot is ellát. Őry Lajos akárcsak Kassán, itt is egy többfunkciós épületet tervezett. A moziterem színházi térként is hasznosítva volt. Mint Nagymihály legnagyobb befogadóképességű épülete, különböző társadalmi rendezvényeknek, előadásoknak, koncerteknek, ünnepségeknek is helyet adott.

Egy időben épült a kassai Fórum mozival, amelynek köszönhetően a két épület külső megjelenésében is számos hasonlóságot mutat. Arculatában főleg a neoklasszicista stílusjegyek dominálnak, amelyet nagyszerűen tudott modern funkcionalista köntösben újragondolni.

Az épületbe egy szimmetrikus portikuszon keresztül lehet bejutni, amelyet sávosan tagolt oszlopok szegélyeznek. Itt is nagy hangsúlyt kap a főbejárat. A kassai mozihoz hasonlóan előtetőként is alkalmazza az emeleti erkélyt, amely azonban egy teljesen más, dinamikus stílust mutat. A lendületességet erősítenek az erkély kovácsoltvas korlátai és a zászlótartók. A mozi sarkai lekerekítettek, mint ahogy az ablakok is íveltek.

Őry Lajosnak ezt az épületét is gazdag formavilág és díszítés jellemzi. Stukkódíszítését Kristóf Gyula kassai kőszobrász készítette. A belső tereket felfelé szélesedő oszlopok és színes kerámia reliefek tettek még izgalmasabbá.

Forrás: Adriana Priatková - Peter Pásztor: Oelschläger - Őry. Kassa. 2012

Szirmay-kastély (5.933 km)