Csicsva vára

Az északi településrészt (Csicsvaalja, Podčičva) nyugati oldalán
Rövid leírás:
Csicsva várából jelentős maradványok láthatók még napjainkban is. Az erősség két részre oszlik, a csúcson emelkedő, szabálytalan alaprajzú korai felsővárra, és az azt nyugati irányból félkörbe fogó – később létesített – alsóvárra. Az alsóvár udvarát egy kőfal két részre tagolta. Az északi, nagyobb felének védelméről egy toronyszerű, vastag falú épület és a tőle délkeletre emelkedő kerek torony gondoskodott. Az alsóvár déli része keskeny falszorost alkotva veszi körül a magasabban álló felsővárat. Ennek a várfalnak csak töredékei maradtak fenn.
Csicsva várának felsővára mintegy 6 – 8 méterrel emelkedik az alsóbb védőművek fölé. Felvonóhíddal védelmezett kapuja a nyugati oldal közepén nyílt, míg alaprajza követte a hegytető szabálytalan formáját. Az északi részen a falak és épületek 1 – 2 emelet magasságáig megmaradtak, néhol még ép boltozatokat is megfigyelhetünk. Az északnyugati sarkon belül kerek, míg a támadható külső oldalról éllel ellátott torony emelkedik. Ezt az öregtornyot és vele szemben, az udvar túloldalán egy háromhelyiséges épületet tartják a kutatók a legrégibb résznek. Az egykor díszes épületeken gótikus és reneszánsz stílusú faragások figyelhetőek meg.

A területet 1270-ben adományozta V. István király az egyik hívének, Básztély nembeli Rénold nádornak. A következő években vagy ő, vagy a fia, Gyulas előkelő emeltette Csicsva várának korai magját. 1316-ból való a kővár első írásos említése, mikor a Básztély nemzetségből leszármazó Rozgonyi bárói família tagjai laktak benne, akik kezdettől fogva az itáliai trónkövetelő, Anjou Károlyt támogatták, ezért annak hatalomra jutása után az ország vezető tisztségviselői közé emelkedtek fel. Csicsva várát a középkor folyamán jelentősen bővítették, mivel a falai között rendezték meg Zemplén vármegye nemesi közgyűlését. Egyébként nem bírt fontosabb katonai jelentőséggel, a török hódoltság hadszíntereitől távol mindvégig megmaradt magánkézben. A középkori várat 1711-ben érte el a végzete, mikor Lauken császári ezredes zsoldosai felrobbantották az épületek és védőművek jelentős részét.

Forrás: Szatmári Tamás/várak.hu

Barkó vára (6.978 km)