Csoma-palota

A kép forrása: wikipedia / Wizzard
Városi palota
Kossuth Lajos (ma: Hviezdoslav) tér 6.
Rövid leírás:
A Magyar Királyság nyugati határszélén épült, nagy múltú Pozsonyt a középkorban zömmel német, kisebb részben magyar polgárok lakták. A korábban nem különösebben kiemelkedő város akkor szerzett országos jelentőséget, amikor a 16. század közepén a törökök elfoglalták az ország korábbi központját. Ekkor helyezték a biztonságosabb - és Bécshez, a Habsburg-házi magyar királyok valódi székhelyéhez közeli - Pozsonyba a legfőbb kormányszerveket, itt működött az országgyűlés, itt koronázták a királyokat. Ezzel a város az ország egyik fontos gazdasági, kulturális, vallási és oktatási központjává vált. A fallal körülvett óvárosban, különösen a béke beköszöntével, a 18. században számos Habsburg-párti magyar főúr és egyházi főméltóság építtetett látványos, státusszimbólumnak számító, emeletes, barokk, vagy klasszicista palotát - a leggazdagabbak akár többet is.

E belvárosi paloták egyike a szűkebben vett központtól délre, attól kissé távolabb, az újkorban kiépült, elegáns Sétatér (később Kossuth utca) déli, Duna-felőli házsorában álló Csoma-ház, vagy Csoma-palota.

Az utcafronton, zárt sorú beépítésben álló, mai formájában hat szintes ház a tér legidősebb épülete. Magja 1778-ban épült fel, barokk stílusban, Georg Karl Zillack, jónevű építész tervei alapján. Eleinte az épület főleg lakás célt szolgált, illetve a legfelső emeleten iroda működött. A szabálytalan négyszög alaprajzú telket kitöltő, eredetileg csak két emeletes, mai méretét újkori emeletráépítések nyomán elért épület négy szárnya középen kis udvart ölel körül. Az épületben olyan egyedülálló lift-rendszer működik, melynek következtében a legfelső, beépített részhez csak lifttel lehet eljutni, hagyományos lépcsőn nem.

A ház kultúrtörténeti érdekessége, hogy 1923-as látogatása során Albert Einstein is megfordult benne.

Forrás: wikipedia.org

Nester-palota (0.069 km)