Darnóc vára

Horvátország
A településtől délre, az út keleti oldalán
Rövid leírás:
A környező tereptől mélyebben fekvő várrom az első pillantásra is meglepő benyomást kelt. A furcsaságot a téglából épült vár alakja és elhelyezkedése jelenti. A vár déli oldalán egykor egy masszív pajzsfal szolgálhatta a legfőbb védelmet, máshonnan ugyanis megközelíthetetlen. A pajzsfal további védelmét egy, ma már csak kicsiny sáncszerűségben létező, valaha feltehetően tekintélyes méretű, kerek lakótorony egészítette ki. A vár északnak elkeskenyedő udvarában, mind a nyugati, mind a keleti oldalán egy-egy besüppedés található, melyek valamiféle épületekre utalnak. A várudvart északon, egy szintén kerek, bár jóval kisebb torony zárja. A vár bejárata feltehetően délkeleten, az egyik toronyszerű támpillér mögött nyílhatott.

A magyar történetírásban Darnóc/Dárnóc név alatt szereplő vár 1298-1313-ig a Monoszló nembeli Egyedé volt, majd az Aba nembeli Athynai családé 1313-1403-ig. A garai Bánffyaké 1418-1517-ig, eközben a Kishorvátiaké (Hlapcsicsi) is 1484-1517-ig. A vár és birtoka a magyar közpékor során Körös vármegye északkeleti járásához tartozott. A dárnóci uradalom részét képező Dárnóc mezővárosát 1421-1476-ig említik. A plébániája 1501-ben a vaskai főesperességhez tartozott. A török korból egyenlőre nincs adat.

Forrás: várak.hu