Megújulásunk támogatója:  

Déva váraOrszág:
Románia
Szélesség (lat):
N 45° 53,322'
Hosszúság (lon):
E 22° 53,833'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Vár, várkastély
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 5
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A város É-i részén igen jelentősen kiemelkedő, kúp alakú hegy tetején.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A Maros mentén haladó fontos kereskedelmi út mellett áll a Várhegy, egy 371 m magas vulkanikus kúp – ezen található Déva vára. A területen már a római korban volt erődítés, a mai várat a 13. század elején kezdték el építeni. Ez a legrégebbi királyi várak egyike. A tatárjárás után IV. Béla újjáépítteti a tatárok által felgyújtott várat. Évszázadokon át az erdélyi vajdák fennhatósága alá tartozik, de volt Hunyadi János tulajdonában is. Ő erődítette meg a várat az akkori legújabb hadászati követelmények szerint. A török háborúk alatt ugyanis nagyon jelentős erődítmény volt: a törökök által megszállt területekről induló támadásokat kellett feltartóztatnia. A várban Dobó István is raboskodott, akit Izabella királyné vetett fogságba. Szintén itt raboskodott Dávid Ferenc, az unitárius vallás alapítója: a vár közepén emléktábla jelzi azt a cellát, ahol a vallásalapító négy és fél hónapot raboskodott, majd elhunyt. 1657-ben elfoglalták a törökök. Bethlen Miklós 1660-as feljegyzése szerint Déva vára a legbiztosabb erősség Erdélyben, sőt talán egész Európában is. 1687-ben a császári csapatok visszafoglalják a továbbra is fontos erődítményt. A Rákóczi-szabadságharc idején két évig a kurucoké. Ezután 1719-ig kijavítják a várban keletkezett sérüléseket. A földsáncok viszont 1798-ban már nagyon rossz állapotban vannak, az árkoknak csak nyomait látni. A 19- század elején az erdélyi főhadparancsnok elárverezteti, ezután az építőköveket a környékbeli építkezésekhez használják fel. A 19. századi pusztulásokat I. Ferenc javíttatja ki 1817-29 között. Sajnos a vár romlását az 1848-49-es szabadságharc egyik rejtélyes balesete indította el: a várerőd lőporraktára felrobbant 246 áldozatot követelve. A vár így védhetetlenné vált, a megmaradt őrség kivonult belőle. Bem apó és Guyon Richárd csapatai a már pusztuló vár alatt tették le a fegyvert.
A vár legrégebbi része a hegytető található, ezt egyre inkább bővítik, míg a 18. századi földből készült erődítések – melyek gróf Stephan Stainville tábornagyhoz köthetők - szinte a hegy lábáig érnek. Ezen erődítés fala mellett, kettő kapun át közelíthetjük meg a várat. A felső vár külső falgyűrűje a 17. században készült, Bethlen Gábor idejében, róla nevezték el a nyugati oldal rondelláját. Stainville tábornagy itt is építkezik: a K-i és a NY-i oldalon egy-egy bástyát építtet, s ekkor alakítják ki a kazamatákat is, valamint sütödét és lakóhelyiségeket emelnek. A belső falgyűrű a vár korai időszakából származik, az észak-keleti oldal kaputornyán át megközelíthető. E falon belül, a kaputorony folytatásában volt a négy szintes palotaszárny. Ezzel szemben egy másik nagy palota állt, amely alatt pince is volt. A várudvar északi és déli végében egy-egy torony lehetett, valószínűleg ezek a legrégibb építmények. A ciszterna az udvar ÉNY-i oldalán van.
A vár falai még ma is több emelet magasan állnak. Kutatása, helyreállítása - megszakításokkal - folyamatban van.
Meg kell még említenünk Kőmíves Kelemenné közismert balladáját, amelynek tragédiája a dévai vár épülésekor játszódik.

A vár helyreállításáról bővebben a magazinban: http://www.muemlekem.hu/magazin/deva%20var%20felujitas%20mate%20zsolt%20orokseg
Adatlapot készítette:
Csillagtancos
Adatfelvétel ideje:
2012-01-19 01:37:53
Az adatlap forrása:
 
 

Állapotjelentések

2014.08.18 17:28 ngabi állapot: 3 - koordináta: N 45° 53,331' E 22° 53,829' - egyéb

A várat tatarozzák, a siklótól elég nehezen lehet feljutni

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Magna Curia (0.349 km)
Gyulay-kastély (5.104 km)
Tájház (7.875 km)
Gyulay-kastély (9.468 km)
Jósika-kastély (10.155 km)
Arany vára (11.165 km)
Jósika-kastély (13.602 km)