Megújulásunk támogatója:  

Dőry-kastély


Forrás: bexapel / Panoramio.com

Forrás: Kiss Attila / Panoramio.com

Forrás: Kiss Attila / Panoramio.com
Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 12,277'
Hosszúság (lon):
E 18° 17,924'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Kastély (és kertje)
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falu északnyugati szélén, a fő utca nyugati oldalán
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Dőry Béla, a család köznemesi ágának tagja az 1900-as évek elején építtette zsitvagyarmati kastélyát, melyhez a terveket Schannen Ernő budapesti építész készítette. Az épület egyemeletes tömbje lapidáris formában a neobarokk és a szecesszió jegyeit is viseli. Főhomlokzatához erkélyes kocsialáhajtó, hátsó homlokzatához zárt veranda csatlakozik; az utóbbit lépcsőfeljáró köti össze a kerttel. Az első és a hátsó homlokzat középrizalitját íves oromzat emeli ki, a kastély tömegének magas manzárdtetőzet ad erőteljes vertikális hangsúlyt.

A főépülettől jobbra, azzal zárt folyosóval összekapcsolódva két, egymást sorban követő földszintes melléképület –nyilván egykori kiszolgálóépület – sorakozik. Egyszerű architektúrájukkal, manzárdtetős kialakításukkal a kastély építészeti világát követik. Az első melléképület, lévén barokkos sisakú toronya, egykor a kápolnát is magába foglalhatta.

A földszinti bejárati, illetve nagy termet a szemközt álló kandalló és a falat mellmagasságig borító faburkolat teszi lakályossá. A faburkolatot a bejárattól jobbra a sarokban hasonló módon kialalakított fa gardrób-fülke egészíti ki. A terem bal oldalán indul az íves vonalú fa lépcsőfeljáró, mely oszlopokon nyugszik és vaskos bábos korlát kíséri. A földszinti nagy terem a mennyezet síkjába illesztett felülvilágítón, illetve az emeleti terem hasonló mennyezeti felülvilágítóján keresztül is kap(ott) fényt. Az épület jobb szárnyában középfolyosó mentén sorakoznak a szobák.

A főhomlokzat előtt nagy kerek virágágyás díszlik. Ide vezet az út a ligetes parkon keresztül a távoli főkaputól, melynek pilléres építménye egyszerű formában a kastély architektúráját jeleníti meg.

A leírás forrása: Sisa József: Kastélyépítészet és kastélykultúra Magyarországon a historizmus korában. Akadémiai doktori értekezés, Budapest, 2004.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2016-04-11 09:38:57
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.