Éleskő vára

Éleskő várának alaprajza

A Bikszárd mellett fekvő Éleskő romjai
Buková
Egyéb adat:
Buková helység határában található mesterséges tó D-i oldalától vezető túristaúton mintegy félóra alatt közelíthető meg vagy Smolenice településről vezető K jelzésű túraútvonalon nehéz terepen mintegy három óra alatt.
Rövid leírás:
Éleskő, vagyis Ostry Kamen a 13. századi egyszerűbb hegyi várak tipikus példája volt eredetileg. Ezt egy középső és egy alsó várral bővítettek a 16. században, melyek ágyúk elhelyezésére alkalmas védművekkel voltak ellátva. Első írásos említése 1336-ból való. A felsővár kisméretű palotáját sokszögű védőfal övezte és egy négyszögletes kaputornyon át volt megközelíthető. Valószínűleg a Holics és Nagyszombat között vezető ún. cseh út biztosítására emeltette a király. A 15. században zálogbirtokosok kezén volt, ahogyan a török korban is gyakran cserélődtek birtokosai. Éleskő váruradalmát birtokában tudhatta többek között a Keglevich, Révay, Thurzó majd a Forgách főnemesi családok is. Különösebb katonai jelentősége mégsem volt. ostromra csupán a Rákóczi-szabadságharc idején került sor, amikor Guidó császári tábornok foglalta el, amikortól is nehéz megközelíthetősége miatt lakatlanná vált és pusztulni kezdett. Falai ma is egy-két emelet magasan állnak.

Csorba-Csaba-Marosi Endre-Firon András:Vártúrák kalauza, Bp.1983.

hegyi30