Emlékhely (volt koncentrációs tábor)

Műemlékileg védett, vagy védendő terület, környezet
Erinnerungsstraße 1. (Külterület, a várostól kilométerekre ÉNY-ra)
Az emlékhely neve németül: KZ-Gedenkstätte Mauthausen
Rövid leírás:
A koncentrációs tábort az 1938-as Anschluss (Ausztriának a náci Németország általi bekebelezése) után létesítették abból a célból, hogy a rabok az itteni kőbányából elegendő építőanyagot (első sorban útburkoláshoz használt kockakövet) termeljenek Hitlernek a közeli Linzben tervezett építkezéseihez. Első sorban hadifoglyok, politikai foglyok, ellenállók raboskodtak itt tízezrével a németek által uralt Európa sok országából. 1944-45-ben tömegesen érkeztek ide zsidó foglyok is. Az embertelen bánásmód, az elégtelen ellátás, a gázkamrák sokak számára jelentették a véget itt. A kiürített tábort végül az amerikaiak foglalták el 1945 májusában, majd visszavonulva átadták az oroszoknak..
A kőfalak övezte, erődszerűen megépített, műemléki védettségű táborban az eredeti épületeknek csak a töredéke áll már. A megmaradt barakkok egy részét pár éve egy tornádó erősen megrongálta, de ezeket azóta helyrehozták. A barakkokban emlékmúzeum működik, de létrejött egy szoborpark is a főépületek és az egykori kőbánya közötti réten.
Kevesen tudják, hogy a táborban számos magyar honfitársunk is raboskodott. Az első magyar zsidó transzportok 1944-ben érkeztek ide. A láger egy elkülönített részében, viszonylag elfogadható ellátás mellett hónapokig őriztek itt magyar politikai foglyokat, így pl. Kállay Miklós volt miniszterelnököt és ifj. Horthy Miklóst, a kormányzó fiát, Gratz Gusztáv egykori külügyminisztert, Rassay Károly parlamenti képviselőt, gróf Apponyi Györgyöt, gróf Csekonics Ivánt, vagy Mónus Illés szociáldemokrata pártvezért. Ide került több magyarországi zsidó nagytőkés: Goldberger Leó, Kornfeld Móric, Aschner Lipót is, de közülük is többen elpusztultak a táborban.