Megújulásunk támogatója:  

Erdőfalva vára


A képek forrása: www.varak.hu


Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 1,000'
Hosszúság (lon):
E 23° 8,440'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Vár, várkastély
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 2
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falu déli végében emelkedő Vár-hegyen.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Az erdélyi Érchegység délkeleti részén, a festői Glodi szorostól kissé délre találjuk Erdőfalva /Ardeu/ községet, ahová legkönnyebben Szászváros /Orăştie/ felől Algyógyon keresztül juthatunk el. Mielőtt a faluba érnénk, az út bal oldalán szemünkbe ötlik a Várhegy, amelynek déli oldalát egy mára már felhagyott kőbánya csúfítja el.

A környező hegyekhez képest alacsony (450 m magas) domb pontosan az Ardeu patak keskeny völgye fölé emelkedik. Kiváló megfigyelő és ellenőrző helyként már ősidők óta lakott volt. Az itt elvégzett régészeti kutatások során megtalálták itt őskori és dák-kori település, dák vár és népvándorlás-kori település nyomait is. Az ásatások felszínre hozták a Várhegyen egy középkori vár maradványait, valamint 14-15. századi kerámia leleteket. A várról okleveles említés nem maradt fent.

A vár alatt, észak-keletirányban egy alacsonyabb dombnyúlványon lehetett a váralja település. Ennek a kis platónak a mérete kb 100 m x 60 m. A Várhegy északnyugat-délkeleti irányú gerincén helyezkedett el a vár. A mészkő felszínt csak nagyon vékony talajréteg borítja, így terepalakulatok vagy árkok nem figyelhetőek meg. Jól látszik azonban az északkeleti oldalon a habarcskötésű várfal egy rövid szakasza. A feltárások során megtisztították a felszíni kőzet jelentős részét. Megfigyelhetjük a keskeny hegygerinc mentén kétoldalt azokat a meglehetősen szabályos sorban elhelyezkedő sziklába vágott, kb 1 x 1 m-es és 0,6 - 1 m mély lyukakat, amelyek valószínűleg a várban levő épületek alapozásánál játszottak szerepet. A vár északnyugati végén egy kis kiemelkedést találunk, amely talán egy őrtoronynak adott helyet. A délkeleti várrészt elpusztította a kőbánya, így arról nem lehet leírást készíteni.

Erdőfalvai Várdomb jó példája a kiváló fekvése miatt több történelmi korban is használt helyszíneknek.

A leírás forrása: www.varak.hu
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2013-07-07 08:24:01
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Barlangvár (1.365 km)
Barlangvár (10.486 km)
Körkápolna (11.827 km)
Templomrom (14.009 km)
Jósika-kastély (17.450 km)