Megújulásunk támogatója:  

Esterházy-kastély

Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 5,076'
Hosszúság (lon):
E 17° 41,662'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Kastély (és kertje)
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A település központi részén, az 507-es úttól keletre
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Északnyugat-délkeleti tájolású szimmetriatengelyű, zárt udvaros, összetett alaprajzú épület. Fő szárnya az északnyugati részen található, egyemeletes reprezentatív épület, amelyhez két végén csatlakoznak a gazdasági épületek, hozzávetőlegesen patkó alakban zárva a belső udvart. Teljes kiterjedése kifejezetten nagy, udvarával együtt meghaladja az egy hektárt.

A mai épület helyén egy 17. századi reneszánsz kastély állt, ám annak az alaprajzi kiterjedése sem ismert. A ma látható kastély 1760-ban lett készen, az építtetője Esterházy Ferenc lehetett, s feltehetően a család házi építészei, Fellner Jakab és/vagy Tallherr József tervezte. Nem sokáig volt a család használatában, hiszen 1763-ban árvaházat (ez volt az első magyar állami árvaház) alapítottak benne, majd az árvaház Szencre költöztetése után fenyítőházként használták. Ez sem maradt sokáig itt, a büntetőintézet 1785 és 1790 között Szegedre költözött.

Ezután évtizedekig hivatalosan elhagyatva állt, ám feltehetően időközben ide költözött a kastély iskolája. Az Esterházy-család nyilván azért nem sietett a kastély újbóli belakásával, mert rezidenciájukat Cseklészen tartották (http://muemlekem.hu/hatareset/Esterhazy-kastely-Cseklesz-127), a tallósi kastély legfeljebb nyaranta, vadászatok idején vették használatba. 1825-ben Esterházy Mihály Tallóson angol telivér ménest alapított, amely a század második felében világhírűvé lett. 1910-ben korszerűsítették a kastélyt, nagy részében központi fűtést építettek ki, mert 1906 után Mihály gróf özvegye két lányával tartósan beköltözött a kastélyba. A második világháború után elhagyták az Esterházyak, az állami gazdaság irodája és óvoda költözött be. A kerti építmények nagy részét lebontották a század második felében.

A kastélytól északnyugatra található az egykori kastélypark, amely védettséget élvez.

Gágyor József leírása nyomán
Adatlapot készítette:
klo
Adatfelvétel ideje:
2013-01-13 17:20:49
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.