Esterházy-kastély és parkja

A-7000, Eisenstadt, Esterházyplatz 5.
Rövid leírás:
A 14. század végén épült vízivárat 1663 és 1672 között építette át kastéllyá a tulajdonos Esterházy-család. Négyzet alaprajzú, szabályos belső udvaros épület. A Kárpát-medencében az első várátépítés, amelynél teljesen eltűnt a védelmi funkció. Az eredeti bástyák helyét csak a tornyok, a tetőzet kialakítása és a homlokzat tagolása jelzi.
Jelentősége megnövekedett, amikor Esterházy (Fényes) Miklós halála után (1790) a család Fertőd-Eszterháza helyett Kismartonban telepedett meg. A kerti szárnyat 1794 és 1805 között építették át Charles Moreau (1758-1840) tervei szerint, aki átfogó átépítést tervezett, azonban ebből csak a kerti homlokzat kerti kolonnádja valósult meg, illetve a parkban a kerek Leopoldina-templom. A kastély berendezése és angolparkja szinte érintetlen állapotban maradt meg. Burgerland egyik legjelentősebb épített emléke, az osztrák Haydn-kultusz központja.

A kastély állapota és környezete is szép.

Kagylós ház (0.085 km)