Esterházy-kripta

A kép forrása: Alex Tóth / Panoramio

A kép forrása: Darina Vágnerová / Panoramio
Síremlék
SNP utca keleti oldalán, a temetőben.
Rövid leírás:
Az Árpád-kori eredetű településen az Esterházy család a korai újkorban szerzett birtokot. A kiterjedt família grófi ága barokk stílusú kastélyt építtetett Zselizen, amelyet hosszabb ideig laktak is. Ez ma a település legismertebb műemléke.

Az Esterházyak családi kriptája a központtól északra a mai SNP és Temető (Cintorínska) utcák között lévő, római katolikus temető déli szélén áll. A kovácsolt vas kerítéssel övezett, sokszög alaprajzú, neogótikus-eklektikus stílusú épületet cserép fedi. Építtetője gróf Esterházy János Károly volt. (Ő egyébként Galántán nyugszik, de végrendelete szerint szívét itt helyezték nyugalomra.)

Belső terében összesen 11 db koporsó elhelyezésére alkalmas üreget alakítottak ki. A koporsók elhelyezését követően az üregeket vörös márvány lapokkal zárták le. Itt nyugszik pl. gr. Esterházy Karolina, akinek Franz Schubert több zeneművét dedikálta és aki maga is Schubert tanítványa volt.

A kriptát legutóbb a települési önkormányzat megvásárolta és hozzálátott az erősen leromlott állapotú, vakolathiányos, beázó épület rendbetételéhez. Bejutni az épületet gondozó Városi Múzeumból elkért kulccsal lehet.