Északi színház

Str. Horea 3.
Egyéb adat:
A színjátszásnak Szatmárnémetiben több mint 200 éves hagyománya van. Az első kőszínház a településen 1847-ben épült, nem messze az Északi Színház épületétől. 40 évvel később, 1889-1892 között pedig megépítették a ma is álló, forgószínpados, közel 500 férőhelyes színházat. Ekkor a helyi színtársulat már egy évszázada folyamatosan működött. Az előadásokat a település különböző helyein, hol a Csizmadia-szűrben, hol a Jeney-csűrben, a Kotrókertben vagy más helyszínen tartották.
Rövid leírás:
A Szatmárnémeti Északi Színház tervezője a pápai Voyta Adolf műépítész volt, aki a dési, zombori és nyitrai színházépületeket is tervezte. Az építkezést a debreceni Szikszay Lajos vezette.
A városi iparos és kereskedőréteg műpártolásával korának legkorszerűbb körülményei között indulhatott meg az új színházban a színjátszás. A klasszicista stílust idéző egyemeletes épületben 11 méter széles, 12 méter mély színpadot építettek.
Érdekessége a színháznak, hogy áramfejlesztőt is építettek mellette, így a településen elsőként itt volt áram, emelve annak hangulatát. Innen épült ki Szatmárnémetiben a villamosenergia-hálózat is.

Kiváló, felújított állapotban van az épület.