Megújulásunk támogatója:  

Evangélikus Öreg LíceumOrszág:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 8,837'
Hosszúság (lon):
E 17° 6,335'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Középület
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Konvent (ma: Konventná) utca 15.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A Nyugat-Európával mindig szoros kapcsolatokat fenntartó, zömében német lakosságú Pozsonyban a 16. század elején elindult reformáció hamar gyökeret vert. A zömében lutheránussá vált lakosság a közeli császárváros erőszakos katolizáló törekvései ellenére folyamatosan meg tudta őrizni hitét, erkölcsi és létszámbeli fölényét is. A fegyveres összecsapásoktól sem mentes, ellenreformációs időszak lezárultával, II. József Türelmi Rendelete enyhített a nyomáson, megkezdődhetett az evangélikusok békésebb, építkező korszaka.

Ennek részeként a közösség az addig csak bérelt helyiségekben működő oktatás fejlesztését, egy méltó iskolaépület létrehozását határozta el a német és a szlovák-magyar gyülekezetrészek új templomai közelében. A gyülekezet közadakozása jóvoltából a felszínig lebontották a mai Konvent utca 15. szám helyén állott, reneszánsz kőházat. Az alapok és a pincék felhasználásával, Mathias Walch építész tervei szerint, 1783-ban felépült a ma is álló líceum. Az utcafronton, tárt sorú beépítésben álló, egy emeletes, nyereg tetős ház homlokzata - illeszkedve az utca ívéhez - tört síkú. A szimmetrikus szerkesztésű homlokzat közepén a félköríves záródású, kőkeretes kaput találjuk. A tágas termek megvilágítását nagy méretű, délre néző ablakok szolgálták. A díszterem az épület tengelyében, az első emeleten került kialakításra. A líceum szoros egységet képez az udvaron álló német evangélikus templommal.

Az öreg líceum mintegy 70 éven keresztül szolgálta a magyarországi evangélikus fiatalság oktatását-nevelését. Ezen időszak alatt olyan, később fontos szerepet játszó értelmiségiek tanultak itt, mint a magyar Kossuth Lajos, vagy a szlovák Ľudovít Štúr és Ján Kollár.

A 19. század közepére a rohamosan fejlődő intézmény minden szempontból "kinőtte" már ezt a líceumépületet, ezért a szomszédjában (ma Konventná 13.) 1854-55-ben felépítették az új, modern, emeletes evangélikus iskolát. Az Öreg Líceum épületében ma könyvtár működik.

A www.ecavba.sk nyomán.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2014-06-07 13:52:45
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.