Megújulásunk támogatója:  

Evangélikus Új templom


A kép forrása: Juraj Misina / Panoramio

A kép forrása: Robo Ujlaky / Panoramio

A kép forrása: Juraj Misina / Panoramio

A kép forrása: Juraj Misina / Panoramio
Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 9,375'
Hosszúság (lon):
E 17° 7,325'
Védettség van?
nem
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 1
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Legionárska utca
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Az I. világháborút lezáró békeszerződések az akkor már évek óta antant - valójában cseh - megszállás alatt álló Pozsonyt az ekkor létrehozott, új államalakulat, Csehszlovákia részének nyilvánították. Súlyánál fogva pedig egyértelműen e város lett a szlovák nemzet igazgatási központja. Az ekkor még döntően német-magyar többségű városba megindult a szlovákság nagy arányú betelepedése. Az 1920-as évek válsága után, főleg a '30-as években elkezdődött építkezések során számos, az új "főváros" kialakításához szükséges, modern középületet emeltek, új városnegyedek jöttek létre Pozsonyban.

A megnövekedett lélekszámú szlovákság evangélikusai számára szűkössé vált a már álló, belvárosi evangélikus Kistemplom, különösen azután, hogy a német nyelvű evangélikus közösség önállósult. Halaszthatatlanná vált egy új, nagy befogadó képességű evangélikus templom építése, amelyhez az egyház a Legionárska utcán szerzett nagy méretű, alkalmas telket. Az épület végül 1933-ban készült el Michal Milan Harminc szlovák építész tervei szerint. A két világháború közötti időszak egyik leginkább foglalkoztatott, különösen sok új templomot tervező Harminc modern formanyelvű, funkcionalista jellegű evangélikus templomot alkotott Pozsonyban. A vakolatlan, vörös téglafelületet mutató épület központi tömbje a hasáb alakú, lapos tetős templomhajó, süllyesztett, kőkeretes ablakokkal. A tornyot, amelyben a pozsonyi evangélikus templomok közül egyedüliként harangoznak, aszimmetrikusan helyezte el a főhomlokzat szélén. A homlokzatokat domináló, nagy, szögletes üvegablakokba Harminc valószínűleg színes ablaküvegeket tervezett beépíteni, hasonlatosan a szintén általa tervezett, Zsolna városi templomhoz.

Az egyház később a telek keleti, nagyobb részét eladta a Stein sörgyárnak, így épülhetett fel a templom közvetlen közelében a ma is álló, hatalmas, kupolás gyárépület... Ennek a templomra is hatása volt, átalakult annak megközelítési rendje, sérült eredeti koncepciója.

A templom mellé Juraj Tvarožek tervei szerint további evangélikus épületek, papi lakások és kollégium is épült, így kialakítva a mai, evangélikus épülettömböt.

Az www.ecavba.sk nyomán.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2014-06-17 10:23:09
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Pisztory-palota (1.236 km)