Megújulásunk támogatója:  

Evangélikus erődtemplom
Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 45° 48,159'
Hosszúság (lon):
E 24° 16,550'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A település központjában
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Dolmány plébániatemplomának első írásos említése 1327-ből való, ekkor Péter nevű papját említik egy oklevélben. A 12. század során szász telepesek által benépesített faluban azonban már legkésőbb a 13. század elején egy háromhajós, torony nélküli templom állt, melynek román kori stílusjegyei ma is megfigyelhetők. A templom mellékhajói egyenes záródásúak, a főhajóhoz dísztelen árkádokkal kapcsolódnak. 1500 körül a szentélyt sokszögzáródásúvá építették át és keresztboltozatos mennyezettel látták el. Ebből az időből származik egy egyszerű szentségtartó fülke és néhány csekély freskómaradvány, a csúcsíves ablak az oldalhajóban valamint a szentély támpillérei is.

A 18. században készült oltárt Stock Márton festménye díszíti. A nyugati homlokzatot magas oromfal zárja le. Az egykor itt nyíló régi kaput befalazták. 1592-ban kisebb átépítések zajlottak, 1778-ban a középhajó boltozatát, az orgona emelvényét és a szószéket építették át illetve javították. Ezt, több mint száz évvel később, 1888-ben egy igen alapos renoválás követte, majd 1907-ben ismét javítások következtek.

A templom épületét ovális várfal veszi körül. A lőrésekkel ellátott harangtorony a templomtól délre, a kerítőfal belső részén áll. Alapjai egyes vélemények szerint 13. századiak. Földszintje dongaboltozatú, a felső szinteknek gerenda mennyezete van.

A leírás és a fényképek forrása: http://varak.hu
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2018-06-18 16:25:25
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Várhegy (4.961 km)
Redoutok (12.859 km)