Megújulásunk támogatója:  

Evangélikus erődtemplom
Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 9,418'
Hosszúság (lon):
E 24° 27,916'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A település központjában
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Medgyes városának közelében, tőle keletre, az Oltmelléki hegysor területén, az Éceli-patak mellett fekszik Ecel község. A falu plébánosát, Walterust 1283-ban említik először, a falu temploma ekkor már állt. E korai templom helyén épült a ma látható háromhajós, sokszögzáródású szentélyű, Szent Miklósnak szentelt gótikus templom 1380 táján.

A következő építési periódust a főkapun bevésett dátum (1429) jelzi. Ekkor az oltárteret és az oldalhajókat megemelték, az oltártér így 11,2 méter magas lett. Az északi falnál egy kétszintes, hálóboltozatos sekrestyét építettek. A harangtornyot - melynek keletkezési ideje ismeretlen - két emelettel magasították. Különösen szépek a torony gótikus ablakai, valamint földszintjén az ugyancsak gótikus pálcaműves kapu, melynek íveit levél és faág díszíti. A 15. század elején a templomot egy ovális kerítőfallal vették körbe.

Délkeleten egy négyszintes dongaboltozatos kaputorony épült, ezt tölgyfakapu és csapórács védi. A harmadik szintjén lakószobát alakítottak ki. A déli falon egy árnyékszék van, hasonlóképpen, mint Homoródon és Szászbudán. A nyeregtető alatt lőrések láthatók.

A bástyákkal és tornyokkal ellátott külső kerítőfal építését 1499-re fejezték be. 1686-ban a belső kerítőfalat a déli toronnyal és a régi községházzal együtt lebontották. Keleten, a kerítőfal helyén egy új iskolaépületet emeltek. 1959-ben az északi tornyot lebontották. Ekkor fölfedeztek itt egy földalatti járatot, ami a tornyot a szemben lévő 370. számú parasztházzal összekötötte.

Forrás: Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 621-622.

A leírás és a képek forrása: http://varak.hu
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2018-06-18 16:35:50
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.