Megújulásunk támogatója:  

Evangélikus erődtemplom


A képek forrása: www.varak.hu
Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 3,049'
Hosszúság (lon):
E 24° 42,794'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A település központjában
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A település első temploma feltehetően még a szászok itteni letelepedésekor, valamikor a 12. században épült fel. Ebből a korai épületből a templom szentélyének déli falában talált szentségtartó és kőküszöb, valamint a szentélynégyszög boltozatának részei maradtak fenn. 1309-ben papját, Miklóst a szász egyházközségnek a gyulafehérvári püspökség ellen folytatott, egyházi tized ügyében zajló perirata említi. Feltehetően e Miklós plébános építtette a 14. század első harmadában a régi templom helyére az új, Szent Jakab tiszteletére szentelt gótikus templomot, torony nélkül, csúcsíves diadalívvel, lapos mennyezettel és sokszögzáródású, keresztboltozatos szentéllyel. A 15. század végén a templomhajót késő-gótikus hálós boltozattal látták el.

A 15-16. század fordulója táján a templomot védhetővé tették: egy nagy védelmi tornyot emeltek a nyugati oldalon. E torony oldalainak hossza alapjainál 9,4 m, így szélesebb lett, mint a hajó. Földszinti bejárata a templomból egy csúcsíves ajtón keresztül történt. A dongaboltozatú felső szintre a falba vágott lépő vezet fel. A fa gyilokjáróval ellátott tornyot piramistető fedi. A sekrestye fölé egy ötszintes, fa gyilokjárós védelmi tornyot, a templom fölé pedig egy védelmi szintet építettek. A kiugró szintet 15 boltív tartja, amik támpillérek között feszülnek. A sekrestye fölé került torony mintegy védőköpennyel erősíti meg sekrestye falait. A nyugati torony építésekor az ott lévő kaput megszüntették.

A templomot egy négyszöghöz közelítő várfal veszi körbe. A kerítőfalon dupla lőrések vannak. Északon áll a kaputorony, délkeleten egy saroktorony 1547-es évszámmal és jó állapotban megmaradt külső festéssel. Északnyugaton egy megerősített terményraktárház látható, amit ma imateremnek használnak. Két szintje van, lőrésekkel. Délkeleten egy saroktornyot lebontottak. A kaputornyot hajdan csapórács védte, előtte egy fallal védett előudvart alakítottak ki az északi oldalon.

A leírás forrása: Karczag Ákos/www.varak.hu
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2016-08-21 16:34:38
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Burgbergi vár (6.293 km)
Almakerék vára (6.719 km)
Bethlen-kastély (10.410 km)
Nagykapus vára (14.909 km)